Foto: Wikimedia Commons

Den største trusselen mot Sveriges jøder er den voldelige islamismen, sier Aron Verständig, leder av Stockholms jødiske forsamling. Det er disse som står bak flest mord på jøder i Europa, sier han. Verständig forteller om mordet på den jødiske sikkerhetsvakten Dan Uzan i København i 2015. Han er bekymret for at noe tilsvarende skal skje i Sverige. Etter terrorattentatet i København fikk synagogen politibeskyttelse og fra ifjor høst overtok militære sikkerheten i Danmark.

I Sverige står det dårligere til. Svenske jødiske institusjoner får som regel bare politibeskyttelse under de største jødiske høytidene. Resten av tiden er det forsamlingenes egne vakter som må forsøke å ivareta sikkerheten.

-Det borde inte vara vårt ansvar att se till att vi är säkra, sier Aron Verständig

I Göteborg i desember ifor ble det kastet molotovcocktails mot synagogen i byen. Inne i bygningen befant det seg et førtitalls ungdom som hadde fest. Heldigvis regnet det og brannen ble slukket av regnet. Nå står tre menn, en palestiner, en syrer og en statsløs tiltalt for grov mordbrann.

Kostnadene for sikkerhet er store. Totalt handler det om 6 millioner i året for Sveriges jøder. Dette må de selv betale for. I Stockholm brukes 20-25% av medlemsavgiften på sikkerhet og i Malmö og Göteborg hele 50%. Også tilgangen på vakter er et problem. Nylig ble en planlagt fest for jødiske ungdommer i Stockholm innstilt fordi det ikke fantes noen vakter som kunne beskytte dem.

Verständig skulle gjerne ha åpnet dørene til Stockholms nybygde jødiske kultursenter på vidt gap slik at flere kunne del i virksomheten. Men det er umulig slik det ser ut idag, sier han.

Expressen

 

Kjøp Christopher Caldwells «Revolusjonen i Europa – innvandring, islam og Vesten» fra Document Forlag her.