Det originale manuskriptet til den episke Queen-hiten «Bohemian Rhapsody» ble solgt for nesten 18,5 millioner kroner på en auksjon i London på onsdag. Auksjonen inkluderte Freddie Mercury-memorabilia.

Sothebys auksjonarius Oliver Barker beskrev de 15 sidene med blyant- og kulepenn-merknader som et «moderne kulturelt ikon», og det ble avslørt at tittelen opprinnelig skulle være «Mongolian Rhapsody».

Et Yamaha-quarter-tail-piano ble solgt for 23,3 millioner kroner, inkludert kjøpers avgift og gebyrer.

Mercurys kjære baby grand-piano ble kjøpt av den karismatiske stjernen i 1975 etter en utmattende seks måneders søken etter «det ideelle instrumentet for å gi liv til» hans komposisjoner.

Disse gjenstandene var blant over 1400 partier med Mercury-memorabilia som ble lagt ut for salg hos Sothebys. Det berømte auksjonshuset ble dekorert med en stor bart for anledningen, skriver Reuters.




En rekordstor mengde på hele 2000 budgivere fra 61 land registrerte seg for å delta i auksjonen.

En del av inntektene vil bli donert til Mercury Phoenix Trust og Elton John Aids Foundation, to organisasjoner som er involvert i kampen mot Aids.

– Jeg savner Freddie fremdeles i dag. Han var en fantastisk venn, fylt med mer kjærlighet og liv enn noen jeg noen gang har møtt, i tillegg til å være en strålende artist hvis musikk har inspirert og begeistret millioner, sa John i en melding som ble lest opp i begynnelsen av salget.

– Han var snill, sjenerøs og morsom, og det er en tragedie at Aids tok ham fra verden altfor tidlig, la han til.

Auksjonen startet med døren til Mercurys hage, som fans hadde skriblet hyllester på. Døren til hans hjem i Garden Lodge i vestlige London ble solgt for 5,5 millioner kroner, langt over estimatet på 200 000 kroner.

Taliban brenner opp instrumenter i Afghanistan

Andre gjenstander som ble solgt på auksjonen inkluderte møbler, klær, kunstverk og andre småting.

Onsdagens kveldssalg vil bli etterfulgt av to andre live auksjoner og tre online salg i løpet av den kommende uken.

Verker av Chagall, Dali og Picasso som prydet Mercurys hjem, samt det siste maleriet han kjøpte en måned før han døde av Aids i 1991 – et oljemaleri på lerret av James Jacques Joseph Tissot – er blant partiene.

Hele samlingen blir lagt ut for salg av Ms. Mary Austin, en nær venn og tidligere forlovede til Mercury, som sangeren testamenterte sin eiendom til.

– Mary Austin har bodd med samlingen og passet på samlingen i over tre tiår, sa Mr. Gabriel Heaton, en spesialist på bøker og manuskripter hos Sothebys, til AFP.

Mercury «var ikke interessert i å ha et museum over sitt liv, men han elsket auksjoner», til det punkt at han var en regelmessig deltaker i mange av Sothebys salg, sa Heaton.

Ms. Austin tror kunstneren – som var 45 år da han døde – ville ha elsket dette salget.

Mercurys mest flamboyante scenekostymer, hawaiiskjorte og Superman-tanktopp fant også nye hjem, sammen med fotografier av den legendariske fotografen Mick Rock.

En samling hovedsakelig usette personlige polaroidbilder som viser Mercury mens han feirer bursdager og jul, koser seg med kattene sine og gleder seg over å være omgitt av spesielle objekter hjemme, sa Mr. Barker.

Arkivet med 265 fotografier, hovedsakelig fra midten av 1980-tallet, innbrakte 11,8 millioner kroner.

Også til salgs er de fineste flaskene fra hans vinkjeller, som Dom Perignon-champagne, sammen med mer intime gjenstander, som en bok med personlig kommentert poesi og en bartekam.

En bartekam som den legendariske Queen vokalisten brukte. Foto: AP/Kirsty Wigglesworth

Før salget arrangerte auksjonshuset en månedslang utstilling av samlingen, åpen for allmennheten uten kostnad.

Da auksjonen ble kunngjort i april, estimerte Sothebys at partiene ville innbringe minst 80 millioner kroner.

Auksjonshuset sier at det er den største samlingen, i volum, av et kulturelt ikon som går på auksjon siden Elton John-salget i 1988, da 2000 partier ble solgt for totalt 64 millioner kroner.
Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag.

 

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.