NTB

Den russiske opposisjonslederen Alexei Navalnyj kommer med krass kritikk mot den russiske eliten i et nytt essay han har skrevet i fengsel.

I et lidenskapelig essay på 2000 ord, skrevet som et svar på at han har blitt idømt ytterligere 19 år i fengsel, noe som vil bety at han er i fengsel til han er 74 år, skriver Navalnyj at hatet noen ganger får overtaket i ham.

– Jeg kan ikke hindre meg selv i å føle et intenst hat mot dem som solgte, forbanna og sløste bort den historiske sjansen landet vårt hadde på begynnelsen av 90-tallet, skriver Navalnyj, i det som er hans mest innholdsrike uttalelse siden dommen forrige uke.

Han retter pekefingeren mot den russiske eliten, som han mener solgte en europeisk framtid for Russland til meningsløs sminking av korrupt despotisme: luksusvillaer, overflod til oligarkene og det han omtaler som «det falske valget» av Boris Jeltsin som president i 1996.

Ifølge Navalnyj har russiske ledere valgt rikdom i amerikanske dollar framfor å bygge et demokrati og studere lærdommen fra Russlands sovjetiske fortid.

Jeltsin, som døde i 2007, var en av Russlands mest innflytelsesrike ledere på 1990-tallet. Han og noen oligarker har imidlertid innrømmet å ha gjort flere feil, men forsvarte det med at situasjonen var så kaotisk at det krevde radikale og noen ganger forhastede beslutninger.

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.