Mens Sør-Norge plasket i regnet, kunne Nord-Norge ta frem solkremen.

Det er langt ifra normalt i juli, skriver statskanalen.

«I Bodø har det regnet 71 prosent mindre i juli enn det som har vært normalt de siste 30 årene. I Tromsø har det regnet hele 80 prosent mindre enn normalen», skriver NRK i noe som får Leif Justers sure gamle mann som hytter med paraplyen sin i sketsjen «Mot normalt» til å blekne i forhold.

Eivind Smørvik fra Dønna i Nordland er imidlertid, i likhet med de fleste «normale» mennesker som bor i området, glad for noen gode sommerdager.

– Det er herlig. Vi må bruke disse dagene godt. Det blir tidsnok kaldt og surt igjen til høsten, sier Smørvik.

Men NRK vil kun høre snakk om dommedagsprofetier, og skriver:

«Verst har det vært i Stavanger. Der har det regnet 167 prosent mer enn normalen. Bergen, som ikke akkurat er kjent for å være tørr, hadde 40 prosent mer regn. I Oslo regnet det 69 prosent mer enn normalen i juli. Det tilsvarer 146,9 millimeter regn.»

Statskanalen kommer så opp med en morsom versjon av værkartet:

GRAFIKK: NRK

Deretter finner de frem til klimaforsker Reidun Gangstø ved Meteorologisk institutt, som sier det statskanalen gjerne vil høre.

– Vi må være forberedt på at det kan bli større skader på grunn av mer kraftig regn. Da kan vi prøve å tilpasse oss det, men det er bekymringsverdig at klima endrer seg. Vi må prøve å gjøre alt vi kan for å unngå det, sier Gangstø.

NRK påpeker så at det har vært en tørr sommer i nord, og lurer på om det også kan skyldes klimaendringene.

Norsk statsviter og klimaforsker: – Vi har kun få år til å redusere utslipp

Meteorologen biter på.

– Det er normalt at det varierer fra år til år og at det er noen perioder som er tørrere. Men når det er varmere med klimaendringene så vil det påvirke tørken. Så da blir det enda tørrere enn det hadde blitt uten klimaendringene, sier Gangstø.

Klimaforskeren kan så berolige NRKs agenda med at det «ikke er uventet at det blir våtere om sommeren».

– For Norge beregner vi at det både blir varmere og våtere. Det blir mer ekstremvær, med risiko for både hetebølger og tørke noen plasser. Men det blir også mer kraftig regn, styrtregn og økt risiko for flom og ras, avslutter Gangstø, og NRKs journalist kan fornøyd publisere nok en artikkel som føyer seg inn i rekken av klimapropaganda.

Godt utført, og til karakter 5 på terningen for klimaagenda. Det blir ikke en sekser denne gangen, da det ikke var noe kullsvart på kartet, ikke et eneste sitat fra Eivind Trædal, samt at den nært forestående undergangen for menneskeheten ikke blir nevnt.
Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som e-bok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.