Klimahysteriet utløser en endeløs strøm av offentlige penger til private aktører med store visjoner om gigantomane utbyggingsprosjekter. Et av de aller største i verden har vært planer om en dansk «energiøy» utenfor Bornholm til 210 milliarder danske kroner. I følge en bred politisk avtale skulle den danske staten eie minst 50,1 prosent av gigantprosjektet som har vært ukritisk hyllet av media. Nå er prosjektet innstillt pga kostnader.

Det var klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard som valgte å utsette anbudet på energiøya i Nordsjøen, på grunn av et beregnet underskudd på 51 milliarder danske kroner – og det før grunnsteinen ble lagt. Klimaavtalen fra 2020 hadde nemlig som vilkår at det ikke måtte være underskudd forbundet med prosjektet, noe som alene viser hvor virkelighetsfjernt det var. Dessverre er ikke Støres havvindsatsning omfattet av det samme, trass for at mange alarmklokker kimer.

Hastverket som klimapanikken utløser, gjør at næringsliv og forskere kan høste subsidier til å utvikle rene luftslott, slik vi også ser rundt «batterieventyret» og «havvindeventyret» her i Norge. Også rundt energiøy-prosjektet har staten gitt bort offentlige penger uten å forlange detaljert og kvalitetssikret dokumentasjon med detaljert prosjektbeskrivelse, budsjett, risikoanalyse, en beskrivelse av hva øya skal brukes til, og hvilke anlegg den skal inneholde.

Ordet «energiøy» ble angivelig unnfanget på en personalfest i et selskap innen vindkraftindustrien, og er et lobbyist-ord basert på eventyr, men du verden som politikerne og massemedia grep nyordet uten kritikk. De omfavnet også PR-planene om å produsere hydrogen på øya med strøm fra de gigantiske havvind-farmene som er under planlegging og bygging i Nordsjøen. De tekniske utfordringene, farene og kostnadene ved dette ble aldri ofret en tanke, noe som er modus for alle klimaprosjekter. Det er slik klimaparasittene tjener penger.

Innstillingen av prosjektet kan ha reddet pensjonskasse-konsortiet Vindø fra å tape store penger. I 2021 meldte de at de ville investere folks pensjoner i grønne prosjekter, og uttalte at de «ser på energiøya i Nordsjøen som en del av en kostnadseffektiv grønn omstilling». Basert på ingen data eller dokumentasjon. Arkitektene bak har imidlertid hatt en solid inntekt på luftslottet.

 

Kjøp «Et varslet energisjokk»!

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som e-bok.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.