Ukrainas ambassadør til Israel har anklaget Israel for putinisme fordi landet ikke vil satse på Ukraina selv om det skulle føre til brudd med Russland. Israel har vært åpne på at de må stå på god fot med Russland for å kunne operere i Syria mot iranske utplasseringer.

Kritikken fra Ukraina har pågått en stund, men toppet seg før helgen.

Søndag anklaget ambassaden den israelske regjeringen for å ha valgt å samarbeide nært med Russland. Den viser til lite humanitær hjelp og en uttalelse fra statsminister Benjamin Netanyahu om behovet for samarbeid med Russland for å holde i gang bombekampanjen mot iranske mål i Syria.

Israel varsler Russland hver gang de angriper i Syria for å hindre at de israelske flyene skytes ned av russiske fly

Nå er ambassadøren innkalt til utenriksdepartementet for å forklare seg.

– Som følge av gjentatte kommentarer mot Israels politikk er ambassadør Jevgen Kornijtsjuk innkalt 3. juli for en oppklaring, sier utenriksdepartementet.

Ambassadøren gikk enda lenger da han sa at Israel gjemmer seg bak nøytraliteten, men i hemmelighet er pro-russisk. Det er en alvorlig påstand fra en ambassadør mot landet han er stasjonert i.

Ukrainas ambassade sa søndag at Israel gjemmer seg bak påstander om nøytralitet mens samarbeid med Russland bygges opp, og at den påståtte nøytraliteten i virkeligheten er en klart pro-russisk innstilling.

– Vi oppfordrer Israel til å endre sin posisjon og støtte Ukraina med defensive midler og støtte frihet og en demokratisk verdensorden, heter det i søndagens uttalelse. (NTB-AFP)

Ting tyder på at Ukraina er blitt høye på seg selv. All medgangen ser ut til å ha gått dem til hodet. Israel vil aldri ofre egne interesser. Å anklage Israel for å være pro-russisk i det skjulte kan bare skade Ukrainas standing i verden. Det er noen tegn på backlash mot Kyiv. Tyskland vil ikke gi dem langtrekkende raketter og Nato-medlemskap virker ikke like sikkert som Stoltenberg lovte for bare kort tid siden, under toppmøtet i Oslo.

 

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.