I mange land med høyt korrupsjonsnivå er det ikke uvanlig å selge falske papirer på identitet, utdannelse og kvalifikasjoner. Dette forekommer dessverre også enkelte ganger i vestlige land. Problemet ser ut til å bli stadig mer utbredt jo mer multikulturelle våre samfunn blir.

På den populære meldingstjenesten Snapchat markedsføres nå falske svenske utdanningsbevis for salg helt åpenlyst, blant annet for sykepleiere, omsorgsassistenter og sosialarbeidere.

Dette er yrker som krever flere års utdanning og som innebærer arbeid med eldre og syke mennesker. Personene som kjøper forfalskede dokumenter, kan altså jobbe med sårbare personer og kanskje håndtere medisiner uten å ha nødvendige faglige kvalifikasjoner, muligens også uten å snakke språket skikkelig.

I fjor og i år har det kommet rundt 60 meldinger om falske utdanningsbevis som selges via sosiale medier i Sverige. Politiet mistenker at mørketallet på slike lovbrudd er stort.

Måten falske utdanningsbevis selges på, er i stadig utvikling, viser en undersøkelse som SVT Nyheter har gjort. Under falskt navn kom de i kontakt med en selger som beskriver hvordan han selv fikk jobb med falske papirer kjøpt via Snapchat. Selgeren sier i et lydopptak at han kjøpte dokumentasjon på utdanning som sosialarbeider. Han arbeider som dette og har fått hevet sin lønn.

Det er arbeidsgiver som har det øverste ansvaret i slike saker. Dersom en ansettelse skjer på falskt grunnlag, kan det i prinsippet få alvorlige konsekvenser, ikke minst med tanke på yrkesgrupper som sykepleiere.

Selgeren som SVT Nyheter kontaktet, opplyser at papirene er utstedt med vannmerke fra en nå nedlagt skole, for å gjøre kontroller vanskeligere. Det er bare ett eksempel på hvordan svindlere tilpasser seg rådende forhold.

Dette er organisert salg, og personene bak dette lever av denne typen illegal virksomhet. Det sier Charlotta Mauritzon ved Polisens nationella bedrägericenter. Hun mener videre at det er en stor underrapportering, da mange bedrifter og virksomheter som har vært utsatt for svindel, ikke melder fra om dette.

«Til og med Svenskt Näringslivs egen undersøkelse viser at 50–60 prosent av bedriftene ikke melder fra om lovbrudd de har vært utsatt for», sier Mauritzon. Dette er dessuten forbrytelser som man ikke alltid vet at man har vært utsatt for.

Det er uansett ikke sikkert at det vil gjøre noen stor praktisk forskjell å levere inn en politianmeldelse. Svensk politi er notorisk overarbeidet med gjengskytinger og bomber, og har knapt ressurser til å etterforske andre typer kriminalitet.

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Kjøp billetter til boklansering i Oslo den 8. juni her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.