Æresdrap og annen æresrelatert vold er blitt et betydelig problem i det stadig mer multikulturelle Sverige.

1. juni 2022 trådte en ny svensk lov mot æresrelatert undertrykkelse i kraft. Ett år seinere har den nye loven ikke ført til en eneste tiltale.

«Jeg er selvfølgelig litt skuffet. Jeg hadde håpet på i det minste noen rettsforfølgelser etter så lenge som et år», sier Jessica Wenna, aktor med spesialisering i æresforbrytelser.

Loven om æresundertrykkelse gir strengere straffer for allerede eksisterende forbrytelser begått med æresmotiver – dersom de skjer ved gjentatte anledninger. Minstestraffen blir da ett års fengsel. Ifølge statsadvokatembetet er flere etterforskninger av æresundertrykkelse blitt igangsatt, men avsluttet.

Det juridiske fakultetsutvalget ved Stockholms universitet fryktet at loven risikerer å føre til «stigmatisering av visse grupper». Kritikken avvises av aktor Jessica Wenna. Hun hevder at din religion eller etniske bakgrunn ikke spiller noen rolle i denne sammenhengen.

Wenna sier derimot at det er veldig vanskelig og komplekst å bevise at en handling er begått med et æresrelatert motiv.

Regionalt stödcentrum heder i Göteborg hjelper mennesker som er blitt utsatt for æresforbrytelser. Leder Christine Lidström er ikke overrasket over at den nye loven mot slike forbrytelser hittil ikke har ført til noen rettsforfølgelse. «Denne spesifikke lovgivningen stiller svært høye krav til påtalemyndigheten og politiet, men også til offeret», sier Lidström. Mange personer vegrer seg for å anmelde sine egne slektninger.

Samtidig rettes det kritikk mot politiets arbeid. På grunn av manglende kompetanse i æressaker avdekkes ikke æresrelaterte forbrytelser, sier blant annet Regionalt stödcentrum heder.

«Jeg er enig. Vi må øke kompetansen på alle nivåer, hos oss påtalemyndigheter, hos politi og sosialtjeneste», sier aktor Jessica Wenna.

Dessverre er dette også et spørsmål om ressurser. Svensk politi er allerede overveldet av gjengkriminalitet og bomber. Det hjelper lite å innføre nye lover hvis ikke politiet og rettssystemet har kapasitet, evner og vilje til å håndheve lovene. Det har de ofte ikke i dagens Sverige.

Sverige: Politiet har ikke tid til å etterforske voldtekter eller innbrudd

Sverige: Falske utdanningsbevis for sykepleiere selges åpenlyst på Snapchat

Sverige 2023: Bombe­eksplosjoner annenhver dag hittil i år

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her! Du kan også kjøpe e-boken her.

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok her og som ebok her!

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» her! Du kan også kjøpe den som e-bok her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.