Snart tolv år gamle Murhaf Hamid fra Glimåkra i Skåne har slått salgsrekord i Majblommans historie – på få dager har han solgt såkalte maiblommer for over fire millioner kroner. Siden selgeren får beholde ti prosent av salget, betyr det nærmere en halv million i gevinst for Murhaf.

Men i utgangspunktet gikk salget tregt for Murhaf, melder SVT Nyheter Skåne. Det var først da en «familievenn» postet om Murhaf på sosiale medier, og oppfordret folk til å kjøpe fra ham, at virksomheten tok fart. Da han solgte for 220.000 kroner, ble suksessen lagt merke til av svenske medier søndag. I tillegg til at salget gikk bra, fokuserte media på at Murhaf hadde fått «rasistiske kommentarer». Oppmerksomheten førte til at salget økte ytterligere. Mandag var summen oppe i 360.000 svenske kroner. Tirsdag morgen var det 1,6 millioner, for å ha steget til 2,8 millioner ved 18-tiden samme dag. I morges hadde Murhafs omsetning økt til utrolige 4,6 millioner kroner.

Selgere av Mayflower får beholde ti prosent i provisjon, noe som betyr (minst) 460.000 svenske kroner for Murhaf Hamid. Inntekten er imidlertid skattepliktig, så ifølge det svenske skatteverket må han betale i overkant av 100.000 kroner i skatt. Men Murhaf Hamid har også fått 100.000 i tips – og de pengene er ikke skattepliktige fordi de regnes som en gave, som ikke er skattepliktig i Sverige.

Sosiale medier flommer nå over av lovord. Murhaf Hamid kalles en «helt» og får ros for sin «entreprenørskapsevne». På Instagram kaller statsminister Ulf Kristersson Murhafs salg «en heroisk innsats» og oppfordrer følgerne hans til å kjøpe flere maiblomster fra Murhaf.

Suksessene har også blitt lagt merke til av internasjonale medier, inkludert Le Monde og Al Jazeera.

Men hvem er egentlig Murhaf Hamid og hvordan har han klart å selge maiblomster for millioner, når den vanlige selger kanskje selger for noen tusen? Mediene ønsker ikke å stille de spørsmålene, og det er lett å forstå hvorfor.

Murhaf Hamids familie er ulovlige innvandrere. Familien kom til Sverige fra Etiopia før Murhaf ble født, og har flere ganger søkt om oppholdstillatelse. Migrationsverket har ved hver anledning slått fast at familien mangler asylgrunnlag, men familien har nektet å forlate Sverige og i stedet oppholdt seg som ulovlige. I praksis har det ikke hatt noen stor betydning at familien manglet rett til å være i Sverige. Murhaf har rukket å få to yngre søsken, barna går på svensk skole og barnehave og familien har hatt rett på bolig og stønad. Nå venter familien på å sende inn nok en søknad om oppholdstillatelse.

Som illegale innvandrere har familien knyttet mange kontakter, blant annet med Leila Orahman, som jobber som asylkoordinator ved Studiefrämjandet og også er styreleder i organisasjonen Kreativ Mångfald. Orahman postet om Murhafs salg og linken til nettbutikken hans på sosiale medier, og oppfordret folk til å kjøpe fra ham, og det var da salget tok fart, for så å eksplodere da Murhaf ble lagt merke til av svenske medier. Da SVT Skåne besøkte Murhaf hadde han solgt for 240.000 svenske kroner. Noen timer senere, etter mye oppmerksomhet i media, var summen i overkant av 360.000. Murhaf Hamids eget bidrag er derfor ekstremt begrenset.

Men Leila Orahman er også en islamist, som har opptrådt i media under forskjellige navn. I 2019 startet Orahman den såkalte Hijabuppropet, som var et politisk initiativ for å fremme islamsk hijab i Sverige. I Hijabuppropets Facebook-gruppe er blant annet Partiet Nyans partileder Mikhail Yüksel, som gjør oppmerksom på Murhafs mai-blomstersalg på sin Twitter-konto. Leila Orahman startet deretter KvinnoFörmedlingen, som hevder å hjelpe utsatte kvinner, men som også driver med innsamlinger og asylhjelp. Akkurat nå er det ifølge forbundets Facebook-side fokus på annonsering av Murhaf og «bekjempelse av rasisme». KvinnoFörmedlingen har tilknytning til islamistisk muslimsk hjelp og hjelper gjennom stadige økonomiske innsamlinger kun muslimer/asylsøkere/ulovlige/udokumenterte.

     

En annen som nå annonserer på vegna av Murhaf er flyktningaktivisten og Vänsterpartiet-politikeren Eva Märta Grankvist. I 2021 ble Grankvist dømt til bot for brudd på ordensloven og ble fratatt sin kommisjon som jurymedlem etter å ha organisert en ulovlig demonstrasjon mot Sverigedemokraterna. I dag er Grankvist aktiv i flere av Leila Orahmans foreninger.

Så hva vil Murhaf med pengene?

– Jag vill köpa uppehållstillstånd, men det går ju inte. Så jag ska köpa kläder, skor, en ny mobil och allt sånt, sier Murhaf til SVT Nyheter.

Men det ville ikke være overraskende om kampanjen også fører til oppholdstillatelse for familien. Hvilken tjenestemann ved Migrationsverket ønsker å være den som skal deportere hele Sveriges lille helt? Historien om den unge gründerens heroiske innsats er derfor snarere historien om nok en vellykket asylkampanje.

Fakta:
Tradisjonen med skoleelever som selger maiblomster til fordel for de trengende har eksistert i over et århundre. Tidligere ble maiblomstene solgt direkte av barna gjennom dørbanking og gatesalg. Men etter stadig flere meldinger om barn som ble ranet, åpnet muligheten for nettsalg seg, da Majblomman lanserte en personlig nettbutikk på sine nettsider.

 

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.