Amerikanske embedsmenn trekker fremstillingen av at en mann som ble drept i et Hellfire-missilangrep i Syria 3. mai var en «senior al-Qaida-leder».

I likhet med droneangrepet som drepte en hjelpearbeiders familie etter Bidens forkludrede tilbaketrekning fra Afghanistan, ser sannheten ut til å være at den avdøde var en fattig bonde på en åker.

Høyst almindelig sivilist

Tidlig i mai 2023 skrøt Pentagons embedsmenn av presisjonsangrepet som ble utført med en Predator-drone, men selv regimevennlige Washington Post rapporterer nu at de går tilbake påstandene eftersom det foreligger en rekke beviser på at mannen de drepte var en høyst almindelig sivilist.

– Vi er ikke lenger sikker på at vi drepte en høytstående AQ-leder, innrømmet en forsvarstjenestemann anonymt overfor avisen.

En annen også anonym tjenestemann innrømmet at «angrepet ikke drepte det opprinnelige målet» også, men de «tror personen tilhørte al-Qaida».

Fattig hele livet

Charles Lister ved Middle East Institute sa til Washington Post at White Helmets var veldig raskt på stedet efter angrepet og «identifiserte personen med navn og yrke»:

– Lokale mennesker kom til og fortalte at denne fyren alltid har vært bonde. Han har aldri deltatt i politisk aktivitet; han har aldri hatt noen tilknytning til væpnede grupper.

Washington Post identifiserte offeret som 56 år gamle Lotfi Hassan Misto og intervjuet åtte personer, blant andre hans bror og sønn som insisterte på at han var en vanlig mann med ti barn som «hele livet hadde vært fattig».

– Hvis de hevder at han var terrorist eller at de har tatt noen fra al-Qaida, er de alle sammen løgnere, sa Mistos bror.

 

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Kjøp Paul Grøtvedts bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.