Lothepus vil bygge stavkirke i Hardanger, og den skal gi plass til både islam, Buddha og kristendom.
– Vi har en utstilling med alt fra jesuskorset, koranen til buddhastatuer. Alle har sin religion. Vi må hedre alle religioner, sier TV-kjendisen til TV2.

I anledning planen om multireligiøs stavkirke har Leif Einar Lothe (53) i sesong to av «Lothepus Camping» reist rundt om i verden og plukket med seg religiøse motiver til stavkirken han vil bygge.

Det er i forbindelse med sesongstart for TV-serien «Lothepus Camping» 17. april at planen om stavkirke med ikke-kristent innhold presenteres.

Stavkirken er ett av 17 hus som skal bygges med et middelalderperspektiv på i Odda i Hardanger, forteller Lothe. Som har reist rundt i verden for å forberede den realiserte campingplass preget av middelalderen.

Hedre alle religioner

– Vi har vært i England, blant annet for å finne spor etter korsfarerne fra Hardanger som dro videre til Jerusalem for å sloss, sier Lothe til TV2. Uten å nevne at korsfarerne ikke dro «for å sloss», men for å forsvare den kristne troen. Ikke minst ved å forsøke å gjenerobre Det hellige land fra de islamske okkupantene. Hvilket de ikke klarte.

Middelalder-campingen skal også bygge langhus, som er hus vikingene pleide å bo i, før de ble kristne og sluttet å være vikinger. Så da spørs det om stavkirken kanskje også skal inkludere norrøn tro på Tor og Odin?

Mangler byggetillatelse

«Camp Lothepus» har enda ikke fått tillatelse fra kommunen til å bygge, men Lothe sier til TV2 at de bygger nå uansett:

– De kan ikke nekte å bygge, men skal vi rive alt etterpå blir det jævlig dyrt. Det er alvorlig, mange titalls millioner det er snakk om. Jeg skal få viljen min til slutt, uansett.

Byggestart uten tillatelse, synes ikke kommunen er så god idé. 

– Vi ønsker at tiltakshavere skal følge de lovene og reglene som gjelder. Langt de fleste byggetiltak er søknadspliktige. Vi forventer at Leif Einar og selskapet følger gjeldene rutiner som alle andre i Ullensvang kommune, sier rådmann Ole-Jørgen Jondahl til TV2.

Lothepus er slett ikke først med multireligiøse ideer. Nidaros-biskop Tor Singsaas og tidligere Oslo-biskop Gunnar Stålsett foreslo multireligiøst senter på Stiklestad i 2011, og forslag om å bygge moské på Stiklestad kom opp igjen i 2014, men det fikk ingen klangbunn hos de som da forvaltet arven etter Olav den hellige. Men dagens ledelse er kanskje ikke fremmed for å viske ut kristendom til fordel for andre religioner? For i dag, når Senterpartiet har valgt en muslim til å lede tusenårsjubileet for kristningen av Norge frem mot 2030  så kan vel alt skje.

Ullensvang har for øvrig to flotte middelalderkirker i stein, det vil si Ullensvang kirke fra 1250-1300, og Kinsarvik kirke fra 1150. Lothepus burde ta en tur i nærområdet for åndelig inspirasjon, eller han kunne ta en tur til Urnes stavkirke i Sogn, for å sjekke hvilken kulturarv han har tenkt å tukle med. Den eldste av våre 29 gjenværende stavkirker har vært på Unescos verdensarvliste siden 1979. https://whc.unesco.org/en/list/58

Eller han kunne få tak i boka den kjente arkitekten Thomas Thiis-Evensen skrev om stavkirkene, om at i disse små, mørke bygningene er hele Norges historie:

Stavkirkene fordrev Tor og Odin

«Som et sted for tilbedelse var disse kirkene viktige beskjeder skrevet i tre. Hver eneste søyle eller planke ble brukt til Gud’s ære og for å hedre Kvitekrist, han som fordrev Odin og Tor fra våre daler og fjorder.» 

Det vil si, boka Norway’s Stave Churches, Architecture, History and Legends er utgitt på engelsk i 1995, og det er nesten vanskelig å forestille seg at arkitekter, eller TV-kjendiser, i dag skulle formulere seg så vakkert om vår historie og religiøse arv:

«The church’s interior ring of naked columns (stavene) gave the feeling of being deep in the forest, complete with upright trees and spreading branches. 

This shadowed, confined atmosphere bore the distinctive character of the North where bright sunshine was no more than an exception during a few hectic summer months. 

From the exterior the form of a tree is reflected in the roof’s shingling, resembling a pine-cone, as well as in the general profile of the church.» 

 

billedtekst:

Urnes stavkirke i Luster i Sogn og Fjordane er datert til rundt 1140, og regnes for å være den eldste av de 29 gjenværende norske stavkirkene. Det er spor etter eldre kirker på samme sted. Urnes stavkirke har vært på Unesco’s liste over verdensarven siden 1979. Foto: Bente Haarstad

 

 

 

Kjøp Halvor Foslis bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.