Nederlandske forskere varslet tidlig i februar om farene for et større jordskjelv i Midtøsten sist helg. Varslet var fundert på en teori om at planetkonstellasjoner innvirker på jordens tektoniske plater. Tirsdag er tallet på omkomne i jordskjelvet steget til 4300, men observatører tror tallet på omkomne kan øke dramatisk.

Solar System Geometry Survey (SSGEOS) er et nederlandsk forskningsinstitutt som siden 2014 har jobbet med å spå eller forutse jordskjelvaktivitet på jorden, basert på en teori om at andre planeters posisjoner, såkalt planetær geometri, har en effekt på jorden. Tweeten til en av instituttets forgrunnsfigurer går nå viralt, ikke minst i land og regioner som er utsatt for høy jordskjelvaktivitet.

Hoogerbeets’ tweet var ikke den første. Allerede dagen før, den 2. februar, kom SSGEOS med sin egen tweet, med lenke til deres hjemmeside og bilde av den spesielle planetkonstellasjonen de advarte om.

Omstridt teori

Instituttets teorier er omstridte, og etter disse tweetene har flere kritikere kommet på banen.

«The tidal forces within the Earth resulting from changing geometry with respect to other planets are miniscule and down among the noise,» David Rothery, Professor of Planetary Geosciences at the Open University, told Newsweek in an email.

– Tidevannskreftene i jorden som følge av skiftende geometri med hensyn til andre planeter, er små og insignifikante, sa David Rothery, professor i planetariske geosciences ved Open University, til Newsweek i en e-post.

Amir Tsarfati driver en populær og velorientert israelsk kristen nyhetskanal på Telegram. Han ber sine følgere være oppmerksom på at

Selv om SSGEOS og Hoogerbeets ikke har advart om et megaskjelv med 9,6 på Richters skale, skakes områdene fortsatt av kraftige etterskjelv, og av egen erfaring fra jordskjelvet i Pakistan i 2005 kan jeg bekrefte at et etterskjelv med styrke 7,6 tok flere liv, nesten en måned etter hovedskjelvet, som offisielt drepte mer enn 73.000. Kart og tall fra det anerkjente amerikanske USGS viser høy jordskjelvaktivitet siste 24 timer.

Skjermdump: USGS

 

Tsarfatis kanal har en rad med dramatiske videoer og bilder. Han rapporterer også om at jordskjelvet ødela et fengsel i den syriske, men tyrkisk-kontrollerte byen Rajo, slik at flere farlige IS-fanger rømte. Dette er senere bekreftet av France24.

droneoversikt_reuters

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Kjøp bøker fra Document!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.