Hamas har med veisperringer forsøkt å hindre palestinerne i å evakuere den nordlige delen av Gazastripen langs trygge ruter angitt av IDF, opplyser Israel Defense Forces (IDF). En bilbombe som gikk av lørdag, virker å være rettet mot evakueringsrutene i Gaza.

Israel advarer sivile

Fredag fikk innbyggerne i det nordlige Gaza instrukser fra IDF om å evakuere på grunn av planlagte militære operasjoner. Det ble sluppet flyveblader og publisert et kart som viste trygge evakueringsruter.

– Terrorister fra Hamas gjemmer seg under hus og inne i bygninger der det bor uskyldige sivile. Sivile i Gaza by, evakuér mot syd for egen og familiens sikkerhet. Ikke la terrorister fra Hamas bruke dere som menneskelige skjold. De kommende dager vil IDF ha betydelig aktivitet i Gaza by. Ddette blir kombinert med en omfattende innsats for å unngå å skade sivile, het det fra IDF.

– Ignorér israelsk propaganda!

IDF advarte lørdag kveld om at IDF «i nær fremtid» vil gjennomføre «svært omfattende angrep» på Gaza by.

Hamas oppfordrer innbyggerne i Gaza til å ignorere IDFs oppfordring til evakuering: 

– Vi oppfordrer våre innbyggerne til å ignorere psykologisk krigføring og falsk propaganda fra IDF. 

Hamas-lederen Ismail Haniyeh sa lørdag at palestinerne vil bli i deres hjem «selv om de blir ødelagt».

Veiblokkering, ifølge IDF satt opp av Hamas. Foto: IDF

Halv million rømt fra nord

Bilder viser at titusenvis av mennesker er flyktet fra det nordlige Gaza. Israelske medier rapporterer at mellom 400 og 600 tusen mennesker lørdag kveld hadde forlatt det nordlige Gaza.

Videoer og foto IDF har delt viser store blokkeringer på de veier IDF har utpekt som trygge evakueringsruter. Luftfoto viste massiv trafikk mot syd.

Luftangrep mot evakueringsrute

Palestinske medier delte lørdag en video som hevdet å vise et israelsk luftangrep mot en av evakueringsrutene. Israelsk efterretning mener eksplosjonen kommer fra en varebil på bakken da filmen ikke viste noe prosjektil.

Ingen har tatt på seg ansvaret for eksplosjonen.

Tweeten under må åpnes for å få med seg de siste bildene brøkdels sekunder før eksplosjonen.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.