NTB

Palestinere i Gaza sier de har fått nye advarsler fra Israel der det står at de kan bli regnet som tilhengere av en terrorgruppe hvis de ikke reiser sørover.

Meldingene er kommet i form av flygeblader merket med det israelske forsvarets navn og logo. De er også sendt som lydmeldinger på folks mobiltelefoner, opplyser innbyggere på Gazastripen til nyhetsbyrået Reuters.

«Hasteadvarsel til innbyggerne i Gaza. Når dere befinner dere nord for Wadi Gaza, er livene deres i fare. Alle som velger å ikke reise fra Nord-Gaza til sør for Wadi Gaza, kan bli regnet som en som medvirker til en terrororganisasjon», står det på flygebladene.

Ifølge palestinere som Reuters har snakket med, er det nytt at flygebladene inneholder en advarsel om at de risikerer å bli tatt for å sympatisere med «terrorister» hvis de blir værende.

– Upresis oversettelse

Det israelske forsvaret hevder dette er en upresis oversettelse på X/Twitter.

Israel har varslet en bakkeinvasjon på Gazastripen, men det er ikke klart når den skal innledes.

I løpet av den to uker lange krigen har Israel gjentatte ganger bedt innbyggerne nord på Gazastripen, blant annet i Gaza by, om å «evakuere» sørover. Ordren gjelder om lag 1,1 million innbyggere og omfatter også sykehus.

En rekke arabiske land anklaget så sent som lørdag Israel for å tvangsforflytte store deler av den palestinske befolkningen. Det samme har FN-eksperter og menneskerettsorganisasjonen Amnesty påpekt. Nylig sa Flyktninghjelpens leder Jan Egeland det samme.

– Dette er ingen evakuering. Å fly ut privilegerte nordmenn fra Israel, det er en evakuering. Dette er en tvangsforflytning av mennesker, et klart brudd på folkeretten, uttalte han til NTB forrige helg.

Luftangrep i sør

Ifølge Israel har 700.000 palestinere dratt sørover, slik Israel har bedt dem om. Men også her gjennomfører Israel luftangrep, og de siste dagene er flere titall mennesker drept i blant annet Rafah og Khan Younis.

Fortsatt er hundretusener av sivile palestinere igjen nord på Gazastripen. Mange av dem frykter at de aldri vil kunne komme tilbake hvis de flykter sørover.

De frykter også reisen, som regnes som svært risikabel, og viser til at de også kan bli rammet av israelske angrep sør på Gazastripen. Flere familier som har reist sørover, sier de har mistet slektninger i slike angrep.

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.