Svenskene har blitt mer velvillig innstilt til kjernekraft. Færre enn ti prosent vil nå avvikle den helt, sier en måling.

Det siste året har det vært en nærmest dramatisk endring i opinionen, sier forsker Mattias Lantz, som leder Analysegruppen.

Gruppen eies av bransjeforeningen Energiföretagen og dermed indirekte av blant annet kjernekraftindustrien, som i en årrekke har sjekket svenskers holdning til kjernekraft.

Dobling og halvering

Nesten seks av ti (59 prosent) sier i dag at de kan tenke seg å «fortsette å bruke kjernekraft og bygge nye reaktorer dersom det er behov for det». På slutten av 2017 var det bare snaut 30 prosent som mente det samme, og for ett år siden var andelen 45 prosent.

Endringen er størst blant kvinner. De er fortsatt mer skeptiske til kjernekraft enn menn er, men altså i langt mindre grad enn tidligere.

– Strømkrisen veier tyngre enn alt annet, sier Lantz. Han sier at det er bemerkelsesverdig at støtten stiger til tross for at det har vært problemer med flere reaktorer.

De som vil ha en politisk beslutning om å avvikle kjernekraften helt, utgjør nå bare 8 prosent av de spurte. Det er en halvering på fem år.

Lite diskusjon om sikkerhet

Lantz sier at mer kjernekraft i Sør-Sverige trolig ville gitt billigere strøm og sier at man kan se det på strømprisene når det er problemer med én eller flere reaktorer. Samtidig påpeker han at sikkerheten rundt kjernekraften i liten grad er en del av energidebatten, som primært handler om pris.

Åtte av ti mener at de svenske reaktorene stort sett er sikre. Men en ulykke vil trolig endre opinionen raskt, skriver nyhetsbyrået TT.

Undersøkelsen er utført av Novus på oppdrag fra Energiföretagen.

Les og se også:

Professorens advarsel: Vindkraft fortrenger atomkraft

Doc-TV: Fjerde-generasjon atomkraft er noe helt annet

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.