Belgia stengte nylig to atomkraftverk og det vil øke landets utslipp av CO2 med 13 prosent, ifølge en studie fra Universitetet i Gent som påviser at alternativ elektrisitetsproduksjon slipper ut mere CO2 enn atomkraft. 

Slapp knapt ut CO2 i det hele tatt

Opposisjonen som argumenterer mot nedleggelse av atomkraftverkene og for tvert imot å bygge ut mere kjernekraft, fremholder studien som et bevis på «politisk klimahykleri».

Ifølge forskerne ved Universitetet i Gent slapp de to atomkraftverkene som nylig ble stengt, knapt ut CO2 i det hele tatt. Forskeren Sam Hamels sier at tapet av elektrisitet fra de to kraftverkene vil få umiddelbar effekt på resten av strømproduksjonen i Belgia. Landet slipper ut mer CO2 enn Frankrike. 

Efter et initiativ fra De Groenen har også Tyskland stengt ned sine siste atomkraftverk, noe som har forårsaket lignende kritikk.

Den nederlandske provinsen Limburg overveier også å ta i bruk små modulære atomreaktorer på steder med mye industri.

Ti nye reaktorer i Sverige

Sverige har nettopp besluttet å bygge ti nye reaktorer innen 2045. Sveriges klima- og miljøminister Romina Pourmokhtari sier at dersom Sverige skal nå sine klimamål, må strømproduksjonen dobles. Den nye høyreregjeringen i Sverige ser på atomenergi som en mindre forurensende form for energiproduksjon.

Europakommisjonen som offisielt har erklært klimapolitikk som sin førsteprioritet, har inkludert naturgass og atomkraft som grønne økonomiske aktiviteter.

Det liberalkonservative JA21 sier mer kjernekraft er ensbetydende med mer grønn energi:

 

 

Kjøp «Et varslet energisjokk»!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.