Fremmedfrykt, diskriminering og rasisme påvirker helsetilstanden til folk over hele verden, hevder en ny internasjonal rapport.

Rasisme er en pådriver for ulikhet innen helse og utgjør derfor en trussel mot folkehelsen for millioner av mennesker, hevder rapporten videre.

Rasisme blir oversett som innvirkende faktorer av både forskere, politikere og helsevesen, viser denne forskningen publisert i tidsskriftet The Lancet.

– Rasisme og fremmedfrykt eksisterer i alle moderne samfunn og har stor innvirkning på helsen til vanskeligstilte mennesker, sier rapportens hovedforfatter, professor Delan Devakumar ved University College London.

Det hevdes videre at ubegrunnede og unøyaktige antakelser om genetiske forskjeller mellom folk av ulik etnisitet, lever videre gjennom forskning, politikk og praksis.

Document er kåret til gasellebedrift for fjerde år på rad – nå kan du kjøpe aksjer!

Forskning skisserer hvordan helsen blir påvirket negativt på av faktorer som stress og dårlige levekår. Nå vil forskerne bak denne rapporten ha en bredere anerkjennelse av rasisme og fremmedfrykt som avgjørende faktorer for folks helsetilstand.

– Inntil rasisme blir universelt anerkjent som en pådriver for ulikheter innen helse, vil årsakene til diskriminering fortsette å forårsake og forverre disse ulikhetene, sier Devakumar.

Forskerne vil også ha iverksatt konkrete tiltak som tar for seg de bakenforliggende årsakene.

Det blir hevdet at svarte og asiatiske mennesker i England, må vente opptil seks uker lengre enn hvite for å få stilt en kreftdiagnose.

Leger og medisinske eksperter har i lengre tid hevdet at etnisitet har en genetisk betydning for helsen.

Rapporten utfordrer denne vitenskapen, og hevder at strukturell rasisme i dagens samfunn er direkte helsefarlig i en global skala.

Hvis du bare skal kjøpe én bok før jul, så la det bli «Mesteren og Margarita».


Kjøp julegavene fra Document!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.