Stortinget diskuterte psykisk helse i desember, og vil at helsetjenestene skal få økt kunnskap om hvordan rasisme påvirker den mentale helsen.

— I behandlingen av Opptrappingsplanen for psykisk helse stemte et flertall, utenom FrP, for vårt forslag: «Stortinget ber regjeringen i oppfølgingen av opptrappingsplanen inkludere de psykiske helseutfordringene mennesker som utsettes for rasisme og diskriminering opplever, samt sikre at helsetjenestene får mer kunnskap om disse sammenhengene», sier Marian Hussein (SV), stortingsrepresentant og nestleder i SV, til Utrop.

Målet med planen er, ifølge regjeringen, at flere skal oppleve god psykisk helse og livskvalitet, og at de som har behov for psykisk helsehjelp skal få god og lett tilgjengelig hjelp.

Høsten 2022 presenterte den minoritetspolitiske tenketanken Minotenk en rapport med en kunnskapsoppsummering om rasisme og diskriminering i Norge.

Rapporten viser til internasjonal forskning om at rasisme kan trigge sterke følelser som sinne og skam for dem som blir utsatt for det.

– Du skal ikke forstå betydningen av tingene som skjer

Både Linda Noor, daglig leder i Minotenk og Philip Rynning Coker, rådgiver i Minotenk, uttalte at kunnskap er første steg mot en løsning for å håndtere psykiske konsekvenser som følge av rasisme.

— Vi i Minotenk er særlig opptatt av at helsepersonell og de som jobber med barn og unge har kunnskap om og kompetanse til å gjenkjenne rasisme, håndtere det og ikke minst forebygge det, sa Noor til Utrop.

Men Bård Hoksrud, stortingsrepresentant og FrPs helsepolitiske talsperson, sier til Utrop at partiet mener det blir feil å fremheve noen gruppers psykiske helseutfordringer.

— FrP er imot rasisme og diskriminering, men det viktigste når det kommer til psykisk helse er å styrke tilbudet for alle psykiske lidelser. Vi mener derfor det blir feil å fremheve noen gruppers psykiske helseutfordringer, som SV foreslo, sier han, og legger til:

— Hvordan helsetjenestene skal informeres om ulike årsaker til at personer har behov for psykisk helsehjelp og hvordan tjenestene skal innrettes, er det fagpersoner som må avgjøre, ikke politikere.

 


 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.