Slik antas det hittil topphemmelige flyet å se ut. Foto: U.S. Air Force via AP

Fredag avdukes USAs nye bombefly B-21 i Palmdale i California. Stigende bekymring for en konflikt med Kina er bakteppet for det strengt hemmelige prosjektet.

Amerikanske myndigheter er dypt bekymret over Kinas til dels aggressive politikk i stillehavsområdet. Ikke minst er det engstelse knyttet til Kinas gjentatte trusler overfor Taiwan.

En konflikt i disse områdene vil være vanskelig for USA å holde seg helt utenfor.

Derfor jobbes det intenst med å utvikle ny forsvarsteknologi som kan beholde USAs forsprang på et Kina der rustningsindustrien lenge har gått i høygir.

USAs nye B-21 bombefly er et forsøk på å bevare et teknologisk overtak på Kina i luftrommet.

Nesten alle deler av B-21-prosjektet er omfattet av ulike grader av hemmelighold – inkludert prislappen. Dette meldes av  NTB-AP

En del illustrasjoner av flyet er imidlertid offentliggjort. De viser et svart stealth-fly til forveksling likt dagens B-2 Spirit.

Men det er grunn til å tro at den teknologiske «innmaten» i det nye flyet ikke har så mye til felles med forgjengeren.

Amerikanske myndigheter er i ferd med å legge om landets militære styrker etter tiår der det var krig mot ulike terrorgrupper det handlet om, som blant annet Taliban og al Qaida.

Nå er hovedfokuset å møte Kinas raske modernisering av sine væpnede styrker.

Bombeflyprosjektet inngår i USAs innsats for å modernisere alle de tre komponentene i sin atomknyttneve – den såkalte triaden. I tillegg til bombeflyene omfatter den langtrekkende atomraketter skutt fra ubåter og fra siloer på land.

Men det vil også ha mulighet til å levere konvensjonelle bomber og raketter.

USA regner ikke lenger Russland som en trussel på linje med hva landet var i Sovjettiden.  Det er nå Kina det meste dreier seg om.

Det amerikanske forsvaret har imidlertid også en del utfordringer som kommer innenfra, les mer:

Amerikanere er i ferd med å miste tilliten til det woke-infiserte militære

Bestill de nye bøkene fra Document forlag:

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

Kjøp julegavene fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.