Nytt

Et B-52 Stratofortress-bombefly på Andersen Air Force Base, mandag 13.4.20. Foto: U.S. Air Force/Senior Airman Michael S. Murphy

Det er ikke bare Covid-19 som øker spenningen mellom USA og Kina. En ny amerikansk rapport viser til økende aktivitet ved det kinesiske atomanlegget Lop Nur, og hevder at Kina bryter det internasjonale forbudet mot atomtesting. Samtidig har USA økt sin aktivitet på Guam.

Rapporten er laget av USAS utenriksdepartement, og ble først omtalt i The Wall Street Journal.

Kinas mulighet for å drive Lop Nur-anlegget året rundt, underjordiske eksplosjoner, omfattende utgravningsaktiviteter og en mangel på gjennomsiktighet i landets atomprøveaktiviteter, er noen av punktene som trekkes fram som bekymringsfulle i rapporten.

Avsløringen kan sette forholdet mellom Kina og USA ytterligere på prøve. Forholdet mellom landene er fra før svekket beskyldningene fra amerikansk hold om at koronapandemien skyldtes Kinas dårlige håndtering av virusutbruddet i Wuhan. (NTB)

«Elefantvandring»

Etter at hangarskipet Theodore Roosevelt ble satt utav spill på grunn av korona, har USA trappet opp virksomheten på Andersen-basen på Guam.

Mandag stilte 14 fly i en formasjon kjent som en «elefantvandring» langs rullebanen ved Andersen Air Force Base. Blant dem var fem strategiske B-52 Stratofortress-bombefly; seks KC-135 Stratotanker antenne-drivstoff; et MH-60S Knightawk-helikopter; og to ubemannede luftfartøy: en Air Force RQ-4 Global Hawk og en Navy MQ-4C Triton. Elefantvandringen var ment å demonstrere evnen til å «generere kampflykraft på et øyeblikks varsel for å sikre regional stabilitet i hele Indo-Stillehavet,» ifølge  basens nettsted.

Dette var sannsynligvis rettet mot Kina og Nord-Korea, ifølge den tidligere flyvåpensjefen Ralph Cossa, nå rådgiver for Pacific Forums tenketank på Hawaii.

– De ønsker å signalisere at til tross for problemene med hangarskipet, har vi fortsatt krefter og evnen til å svare,» sa Cossa onsdag.

Kinas hangarskip Liaoning. Foto: defenseph

I løpet av helgen passerte Kinas hangarskip Liaoning mellom de japanske øyene Okinawa og Miyako og øst for Taiwan. Seilasen viste at koronaviruset ikke har påvirket Beijings skip, slik som med den amerikanske marinen, sa en ikke navngitt kinesisk militærekspert mandag i landets statsstyrte avis Global Times.

Imidlertid sa Cossa at Liaoning ikke er en reell trussel mot amerikanske styrker i regionen. «Kinesiske hangarskip fører ikke til at jeg mister mye søvn,» sa han. «Jeg ville ikke ønsket å være på en i en kamp med den amerikanske marinen.» Et døgn etter Guam-elefantvandring avfyrte nordkoreanske jagerfly missiler i havet utenfor landets østkyst mens enheter lanserte en salve cruisemissiler fra bakken, ifølge Sør-Koreas militær. «Ingenting får nordkoreanernes oppmerksomhet som B-52s,» sa Cossa. (Military.com)

USAs utenriksdepartement utstedte onsdag et varsel om Nord-Koreas cyber-trussel.

Kjøp Sammenstøt mellom sivilisasjoner? her!