Olje- og energiminister Terje Aasland sier han ser for seg store muligheter for olje- og gassutvinning i Barentshavet. Det er en rød klut for SV som regjeringen sitter i budsjettforhandlinger med. Regjeringen har en avtale med SV om å avstå fra en 26. konsesjonosrunde. Den blir ikke fornyet.

– En forlengelse av denne avtalen er ikke på bordet akkurat nå i de pågående budsjettforhandlingene med SV, sier Aasland til Dagens Næringsliv.

– Det kan bety nye leteblokker, sier olje- og energiministeren.

– Behovet for gass har jo ikke avtatt med den situasjonen som har utspilt seg med krigen i Ukraina, sier Aasland videre til DN. (NTB)

Det interessante er at Aasland spesifikt nevner Barentshavet som en stor mulighet. Det provoserer ikke bare SV, men enda mer klimaminister Espen Barth Eide.

– Jeg mener Barentshavets mulighet i et lengre tidsperspektiv har forsterket seg gjennom situasjonen som man opplever. Jeg opplever at EU er opptatt av at Norge skal videreutvikle olje- og gassaktiviteten, være en stabil og langsiktig leverandør av gass, sier Aasland. (NTB)

Utvinning i Barentshavet forutsetter også et godt forhold til vår store nabo i øst. Den betingelsen er ikke oppfylt for tiden, men ser ut til å gå fra vondt til verre. Nå sist med nedleggelsen av Barentssekretariatets kontorer i Russland.

Barentssekretariatet legger ned kontorene i Russland. Alle ansatte i Russland sies derfor opp.

Kontorene i Arkhangelsk, Murmansk og Narjan-Mar legges ned fra 1. februar neste år, opplyser Barentssekretariatet.

– Vi har en gjeng med svært dyktige kolleger på våre kontorer i Russland. Det er trist at vi har havnet i den situasjonen vi er i nå, sier daglig leder Lars Georg Fordal.

Avgjørelsen kommer som en konsekvens av de utfordringene Russlands krig mot Ukraina har skapt for samarbeidet i Barents.

– Kontorene i Russland har hatt et særlig ansvar for å følge opp samarbeidsprosjekter på russisk side, men per nå legger krigen og reaksjonene på den store begrensninger på vår aktivitet. Utfordringer med pengeoverføringer til Russland har også gjort det vanskelig å finansiere videre drift av kontorene, forklarer Fordal.

Barentssekretariatet fremmer norsk-russisk samarbeid og eies av Nordland og Troms og Finnmark. De deler ut prosjektmidler som finansieres av Utenriksdepartementet.

Kontoret i Kirkenes er fortsatt åpent for henvendelser og prosjektsøknader i tiden fremover.

Barentssekretariatet åpent kontoret i Arkhangelsk i 1996, og deretter ble kontorene i Narjan-Mar og Murmansk etablert ved årtusenskiftet. (NTB)

Samarbeid forutsetter kanaler, det forsto man etter at Muren falt. Nå nedlegges eller stenges kanalene som ble etablert etter at den kalde krigen var over og man skulle samarbeide på Nordkalotten.

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

 

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok her og som ebok her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.