Uruguay har i forhandlinger med norske myndigheter uttrykt interesse for å kjøpe de tre fartøyene i Nordkapp-klassen som Kystvakten er ved å pensjonere.

Det er snakk om tre fartøyer som ble sjøsatt mellom 1981 og 1982. De har et deplasement på 3200 tonn, lengde på 105 meter og de er drevet av fire Wichmann-motorer på tilsammen 14.400 hk. To propeller gir dem en hastighet på opptil 22 knop.

Kystvaktens bruktbod

For Uruguay står valget mellom brukthandel hos Kystvakten eller nybygg fra Kina. Det norske alternativet vil gi tre skip med svært godt deplasement, relativt beskjedent mannskap og utmerkede operative evner inkludert forsterkede skrog med isbryterkapasitet. Helikopterdekket, kanondekket, bakken og brofronten er utstyrt med varmekabler for å forhindre ising. Skipsklassen er konstruert for fiskerioppsyn, suverenitetshevdelse og redningsaksjoner.

Overhaling og fornyelse av strukturen, motorene, elektronikken og våpensystemene er et betydelig billigere alternativ for Uruguay, enn de tilbudene som er innhentet i den omfattende kjøpsprosessen landet er inne i.

Den nuværende regjeringen i Uruguay har satt seg som mål å minimere forsvarsutgiftene og det gjør økonomien til en nøkkelfaktor når avgjørelsen skal fattes.

Kinesiskbygde skip vil få en enhetskostnad på mellom 75 og 100 millioner dollar, avhengig av hvilke tekniske løsninger som velges. Det anses samlet å ligge i overkant av det sydamerikanske landets økonomiske kapasitet. 

I tillegg er landet under press fra et USA som motsetter seg kjøp av militært materiell fra Kina.

Erstattes av Jan Mayen-klassen

Nordkapp-klassen er under utfasing og skal erstattes av Jan Mayen-klassen – som av hensyn til beredskap og forsynings­sikkerhet og for å sikre kompetanse – er under bygging i Norge og planlagt levert mellom 2022 og 2024.

Det er forventet at Uruguay i løpet av inneværende år vil beslutte seg for nytt eller brukt, skriver Infodefensa i dagens nyhetsbrev. Infodefensa spesialiserer seg på spansk og latinamerikansk sikkerhet og forsvar.

 

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.