Det amerikanske kystvaktskipet «USCGC Munro», et fartøy i Legend-klassen, seiler i Stillehavet ledsaget av et Seahawk-helikopter av typen MH-60S den 25. august 2020. Foto: Madysson Anne Ritter / U.S. Navy via AP / NTB.

Som et ledd i overvåkningen og kontrollen av arktiske farvann setter USA nå inn kystvaktskip i regionen, opplyser Breaking Defense, et amerikansk nettmagasin som er spesialisert på forsvarssaker.

Utplasseringen er et taktisk grep for å avlaste stridsklare marineenheter som «kan behøves andre steder», kommenterer admiral Karl Schultz, som er sjef for USAs kystvakt.

I tillegg vil USAs ambassade i København i løpet av 2021 få en spesiell kystvaktattaché, som får i oppdrag å jobbe sammen med Danmark og Norge om arktiske spørsmål.

Isbryter til Arktis
Dette signaliserer Washingtons økende interesse for å operere i «the High North» i en tid da USAs strategiske motstandere på verdensarenaen er i ferd med å innta posisjoner i regionen – «til sin egen fordel».

Breaking Defenses skribent Paul McLeary opplyser at kystvaktens største isbryter, «USCGS Healy», inngår i planene. Fartøyet skal foreta en seilas i Nordvestpassasjen og Arktis senere i år, etter forsinkelser som skyldtes maskinsvikt.

Isbryteren gjennomfører sitt oppdrag etter at to mindre fartøyer fra kystvakten fullførte et tokt «lenger nord i Atlanterhavet enn noe annet skip av samme klasse noensinne hadde seilt», opplyste admiral Schultz i sin årlige «State of the Coast Guard address».

Møter Kinas aggressivitet
USAs første kystvaktattaché ble i november i fjor utnevnt for tjeneste i Australia. Vedkommende skal også dekke New Zealand og Papua Ny-Guinea

I 2022 får også Singapore-ambassaden en tilsvarende post for første gang, dette for å imøtekomme en økende bekymring i regionen. Kinas kystvakt og marine er blitt mer aggressiv i utøvelsen av landets krav om fiskerirettigheter og territorier, skriver Breaking Defense.

 

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.