Under Halloween-feiringen mandag opplevde Østerrike voldsomme opptøyer begått av innvandrere. Nå vil regjeringen skjerpe reglene, og sende hjem afghanere og syrere.

Innvandrere som begår kriminalitet skal umiddelbart miste sin asylstatus.

Linz opplevde store opptøyer mandag kveld. Flere hundre personer var involvert, ifølge Fria Tider.

Deltagarna – främst unga invandrarmän – kastade glasflaskor och smällare mot polisen. Även förbipasserande attackerades urskillningslöst.

Händelsen har fått stor uppmärksamhet och invandringskritiska FPÖ – som närmar sig positionen som Österrikes största parti i opinionsmätningarna – skyller situationen på regeringens misslyckade invandringspolitik.

Bland de 129 misstänkta efter Halloweenkravallerna finns 35 personer som beviljats asyl, fem asylsökare samt 46 personer som har österrikiskt medborgarskap.

Innenriksminister Gerhard Karner uttaler at de voldsomme opptøyene har resultert i at regjeringen vil skjerpe innvandringspolitikken. Han sier at de vurderer å returnere mennesker til Syria eller Afghanistan.

– Det kan ikke være at unge menn utnytter systemet, sa Karner.

Flere av disse unge mennene som lagde trøbbel i Østerrike skal også være tilhengere av det regimet de sier de har flyktet fra, ifølge Karner. Derfor utgjør det ingen fare for dem om de blir returnert.

En del av de innvandrerne som Karner peker på har allerede reist til hjemlandet frivillig på ferieopphold, noe som også tyder på at retur ikke er så veldig farlig for dem.

Vi har hørt lignende uttalelser fra europeiske regjeringer tidligere, men sjelden har dette fått merkbare konsekvenser. I nesten alle velferdsstater i Europa vokser innvandrerandelen raskt, år for år. Dog har tonen i Østerrike vært nokså konkret i den siste tiden.

Antall asylsøkere stiger kraftig i Østerrike

Kjøp «Den ulykkelige identiteten» av Alain Finkielkraut fra Document Forlag her.


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.