Tross rakettangrep klarte nasjonalforsamlingen i Bagdad torsdag endelig å velge ny president, et år etter valgene i 2021. Kurderen Abdul Latif Rashid (78) er ny president, og umiddelbart etter valget nominerte han sjiapolitikeren Mohammed Shia al-Sudani til ny statsminister. Begge de to regnes som pro-iranske og kan raskt komme i konflikt med tilhengerne til Moqtada al-Sadr.

Da Sudani først ble foreslått som statsminister i juli, utløste det massedemonstrasjoner fra Sadrs tilhengere, som brøt seg inn i Bagdads tungt befestede grønne sone og stormet nasjonalforsamlingen. Han har nå 30 dager på seg til å danne en regjering som har støtte fra et flertall i parlamentet.

Avtroppende president Barham Saleh fikk bare støtte fra 99 parlamentarikere og skal ha forlatt bygningen mens stemmene ble telt opp.

Like før den viktige avstemningen i parlamentsbygningen torsdag fikk politikerne en klar påminnelse om landets sikkerhetsproblemer. Ni katjusja-lignende raketter slo ned i området, og minst ti personer ble såret. Blant dem var flere medlemmer av sikkerhetsstyrkene og parlamentarikernes livvakter, samt fire sivile i et nabodistrikt, opplyser kilder til nyhetsbyrået AFP. (NTB)

Protester vil komme

Mohammed Shia al-Sudani (52) er yngre enn de fleste andre ledende sjiapolitikerne, men likevel er det tvil om hvorvidt han kan klare å overvinne sadristenes mistro til den gamle garden.

Sudani, født i 1970, var bare en ni år gammel gutt da faren ble henrettet for sin motstand mot Saddam Hussein.

Etter den USA-ledede invasjonen i 2003 steg Sudani til å bli fremtredende innen den sjiamuslimske politiske ledelsen.

Med en grad i landbruksvitenskap flyttet han gjennom siviltjenestenes rekker og ble guvernør i Maysan, den oljerike provinsen som grenser til Iran.

I 2010 lanserte han sin politiske karriere i hovedstaden Bagdad, og steg i regjeringen til statsminister Nuri al-Maliki, og ble menneskerettighetsminister, deretter sosiale anliggender og deretter industri. (France24)

Nettopp denne koblingen til de pro-iranske sjialederne var det som utløste opptøyene i juli. Massedemonstrasjonene mot ayatollahene i nabolandet Iran har neppe svekket sadristenes mistro overfor  statsministerkandidaten.

– Han har ikke en dårlig historie, og det er ingen store korrupsjonanklager mot ham, sier Sajad Jiyad, en forsker ved tenketanken Century International.

– Men det at han ikke er kjent som en betydelig reformator, det faktum at han er en del av den etablerte politiske eliten, gir ikke tillit til at han kan være annerledes enn dem. Da han ble utnevnt i juli av pro-Tehran-koordinasjonsrammen, brøt rasende Sadr-tilhengere den grønne sonen og stormet parlamentet i protest. For Sadr blir Sudani ansett for å være for «nær» Moqtada al- Sadrs mangeårige fiende, Maliki, sier Jiyad.

– For sadrister er det et problem, la han til. – De tror at han (Sudani) er ute etter å beseire sadristene politisk … at hvis han får sjansen, vil han knuse sadristene. (France24)

Den første indikasjonen på hva Moqtada al-Sadr og hans lojale følgespillere vil gjøre, vil komme i løpet av fredagsbønnene i dag.

Iraq’s new PM-designate faces tough task to unite bitter rivals (France 24)

Kurd Abdul Latif Rashid Named Iraq President, Shia al-Sudani Appointed PM-Designate (News18)

Iraq’s new prime minister-designate: Who is Mohammed al-Sudani? (Al-Jazeera)

Forhåndsbestill «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson i dag!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.