For andre gang på tre dager har hundrevis av demonstranter brutt seg inn i Iraks nasjonalforsamling i Bagdad. De viser foreløpig ingen tegn til å ville dra.

Demonstrantene støtter den mektige sjiamuslimske lederen Moqtada al-Sadr.

Flere timer etter at de stormet inn i bygningen, varslet Sadr-bevegelsen en sitt-ned-aksjon i bygningen.

– Demonstrantene kunngjør en sitt-ned-aksjon inntil videre, heter det i en kort uttalelse til pressen.

Flere av demonstrantene var på et tidspunkt på vei mot Iraks høyesterettsbygning, men da bevegelsen ga dem ordre om å snu, vendte de tilbake til nasjonalforsamlingen.

60 skadd

Irakiske sikkerhetsstyrker brukte tåregass, vannkanoner og sjokkgranater da de tidligere på dagen forsøkte å hindre tusenvis av demonstranter i å bryte sperringene ved den såkalte grønne sonen, som huser regjeringskontorer og flere utenlandske ambassader.

Iraks helsedepartement har via landets offisielle nyhetsbyrå meldt at 60 demonstranter er såret. Det er også kommet meldinger om drepte, men dette er ikke bekreftet. Andre medier melder om minst 125 skadde, deriblant 25 sikkerhetsfolk.

Demonstrantene protesterer mot en statsministerkandidat som den iranskvennlige blokken i nasjonalforsamlingen nylig ble enig om. Ni måneder etter valget har landet ingen regjering på plass, og Sadr-bevegelsen ønsker større innflytelse ettersom det var den som fikk flest stemmer i valget i oktober.

Veltet sperringer

Møtet som var planlagt i nasjonalforsamlingen lørdag, er avlyst, og ingen folkevalgte var å se.

Demonstrantene brukte tau til å velte sementblokkene som er satt opp ved porten til den grønne sonen, og lørdag ettermiddag kom det melding om at de siste sperringene var revet mens demonstranter fortsatte å strømme inn i den grønne sonen.

– Vi kom hit for å fjerne den korrupte politiske klassen, hindre dem fra å holde et parlamentsmøte og hindre Rammeverket i å danne en regjering, sier Raad Thabet, en av demonstrantene, til AP.

«Rammeverket» viser til den iranskvennlige blokken i nasjonalforsamlingen

Thabet sier at de fulgte Sadrs oppfordring, og at de ønsket å dra til den grønne sonen uansett hva det måtte koste.

Den forrige stormingen av nasjonalforsamlingene skjedde onsdag. Salen var da tom, og i to timer danset og sang demonstrantene, mens de tok bilder av seg selv. Først da Sadr ba dem om å dra, forlot de salen.

Husk å støtte Document også i sommer:

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Kjøp Hege Storhaugs bok «Islam. Den 11. landeplage» fra Document Forlag her!

Svenske imamer. Kjøp Islamismen i Sverige her!

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.

Kjøp Oriana Fallacis bok her

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.