Aserbajdsjanske tropper har krysset grensen til Armenia for å nærme seg armenske stillinger den 13. september 2022. Foto: Armenias forsvarsdepartement via AP / NTB.

Paradoksene har stått i kø mens Europa har forsøkt å erstatte Russland som energileverandør med andre autoritære og potensielt aggressive stater.

For Italias vedkommende handler det for eksempel om Russlands gode venn Algerie. Men det er ingen mangel på andre potensielt voldelige stater i islambeltet.

NTB siterer «demokratiekspert» Sam van der Staak, som også tenker i lignende baner:

– Vi må ikke gjenta den samme feilen, sier van der Staak, som er tilknyttet den Stockholm-baserte organisasjonen International Institute for Democracy and Electoral Assistance (IDEA), til NTB.

– Hvis vi tar forhastede beslutninger om å inngå avtaler med udemokratiske land som Aserbajdsjan og Saudi-Arabia fordi vi frykter protester i gatene, så kommer vi til å få samme problem som med Russland, sier han.

Problemstillingen er hyperaktuell nå som aserbajdsjanske tropper har krysset grensen til Armenia. Konflikten er gammel, men nå kan det være konkrete utsikter til at Aserbajdsjan erobrer territorium fra Armenia, og ikke bare fra den armenske enklaven Nagorno-Karabakh.

Så hvis man vil slutte å importere energi fra Russland fordi de har invadert Ukraina, er det i orden å importere energi fra Aserbajdsjan hvis de skulle finne på å invadere Armenia?

Da EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen var på frierferd hos Ilham Alijev i Baku, omtalte hun den aserbajdsjanske autokraten som en pålitelig partner. Turtelduene ble enige om å doble eksporten av gass fra Aserbajdsjan til EU – til 20 milliarder kubikkmeter.

Hun risikerer å måtte bite i seg de ordene. Eller kanskje hun bare vil fekte litt med armene og snakke om noe annet i stedet.

 

Kjøp «Klima Antiklimaks» her!

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.