Leder av styresmaktene i Nagorno-Karabakh er en Vardanyan, som Aserbajdsjan påsto ble pågrepet da han forsøkte å snike seg over grensen. NTB skriver at han var styrtrik. Det virker ikke spesielt troverdig at en søkkrik bankier skulle behøve snike seg over grensen. NTB skriver:

Aserbajdsjan sier de har pågrepet den tidligere lederen for separatistregjering i Nagorno-Karabakh idet han forsøkte å krysse grensa til Armenia.

Pågripelsen av Ruben Vardanyan ble kunngjort av den aserbajdsjansk grensevakten onsdag.

Vardanyan har ifølge grensevakten blitt brakt til landets hovedstad Baku og er overlevert til «relevante statlige organer», som vil avgjøre hans videre skjebne.

Grensevakten la onsdag ut et bilde som viser Vardanyan holdt fast av to grensevakter ved siden av et helikopter. Det er ikke kjent når og hvor bildet er tatt.

Vardanyan bodde mange år i Russland, der han tjente seg søkkrik gjennom å eie en stor investeringsbank. I 2022 flyttet han til Nagorno-Karabakh, hvor han fungerte som leder for den regionale regjeringen i flere måneder før han trakk seg tidligere i år.

Aserbajdsjan tok etter en lynoffensiv forrige uke tilbake kontrollen over utbryterregionen Nagorno-Karabakh fra armenske separatister. Siden har nesten 50.000 etniske armenere, en tredel av innbyggerne, forlatt regionen.

Nagorno-Karabakh er internasjonalt anerkjent som en del av Aserbajdsjan, men har vært styrt av armenske separatister i over 30 år. (NTB)

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.