Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) konkluderer med at EØS-avtalen tillater regjeringen å begrense strømeksporten av hensyn til forsyningssikkerheten – men ikke for å få ned strømprisene.

– EØS-avtalen åpner for eksportrestriksjoner når relevante hensyn tilsier det. Etter vårt syn er forsyningssikkerhet et slikt relevant hensyn, mens beskyttelse mot høye priser ikke er det, sier direktør Kjetil Lund i NVE til NTB.

Svaret kommer etter at regjeringen har bedt RME –  reguleringsmyndigheten for energi i NVE – om å vurdere handlingsrommet for eventuelle tiltak for å begrense kraftoverføringen til utlandet, i den katastrofen landet opplever. Eller: Ikke landet, men befolkningen og bedriftene, særlig i min landsdel Sørvest.

I Sørvest-Norge blir det en snittpris for strøm på 5,33 kroner per kilowattime (kWh) tirsdag og en makspris på 5,74 kroner.

Samtidig melder E24 at også Østlandet også opplever ny prisrekord på strøm, med priser over 4 kroner KWt.

RME sendte i dag sin konklusjon til Olje- og energidepartementet. Konklusjonen er skremmende:

Der går det fram at dersom en slik begrensning skal være lovlig, må den være egnet til å bedre forsyningssikkerheten, og den må være forholdsmessig – altså må den ikke gå lenger enn det som er nødvendig for å oppnå tilstrekkelig forsyningssikkerhet.

Man kan jo spørre seg: Hadde ikke det norske Stortinget vurdert slike mulige problemer på forhånd? De kan ikke skylde på manglende advarsler. For å si det med litt arroganse: Det hadde spart landet nokså mange milliarder kroner hvis Stortinget spanderte abonnement på Document til alle representantene. Og vi vet jo at de har mottatt Kent Andersens bok Klima, antiklimaks.

Men vår eminente olje- og energiminister Terje Aasland er sikkert fornøyd, for dette fremstår omtrent som hans tidligere utspill. Om nordmenn blir fattige er jo ikke noe problem.

Norsk og tysk kraft kobles sammen, nå kommer strømsjokket

Advarer mot mottiltak

Kjetil Lund fra NVE kommer med sine advarsler.

– Dersom en eventuell norsk eksportrestriksjon fører til mottiltak fra andre land, kan virkningen bli at forsyningssikkerheten vår svekkes, snarere enn styrkes, sier han.

Det er viktig at en eventuell eksportrestriksjon ikke stimulerer til økt kraftproduksjon, som også vil kunne svekke forsyningssikkerheten vår, understreker Lund.

Hva i all verden? En økt kraftproduksjon er plutselig noe negativt? Hvis vi produserer mer kraft, så svekker det vår forsyningssikkerhet? Hvordan forklarer Lund dette?

– Dersom tiltaket for eksempel skal innføres på et gitt tidspunkt eller for en bestemt fyllingsgrad, kan det gi produsenter insentiv til å produsere mer før restriksjonen inntreffer enn de normalt ville gjort, sier han.

Løsningen Lund foreslår er en mer begrenset ordning, som har større sjanse for å oppfattes som legitimt.

Av hvem? Har vi nok en gang underkastet oss Tyskland? Med enda mindre motstand enn i 1940?

Hvor lenge aksepterer nordmenn å bli styrt på denne måten?

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.