Arbeidstakere i streik for sine rettigheter og vilkår. Illustrasjonsfoto: Fredrik Varfjell / NTB

En økende andel av av norske arbeidstakere mener at de har fått innskrenket sin frihet til å ytre seg offentlig om faglige spørsmål knyttet til jobben, ifølge en ny undersøkelse.

Også arbeidslivet er i ferd med å bli en arena der ytringsrommet begrenses.

NTB melder om en undersøkelse der dette tematiseres.

Sammenlignet med andre ansatte er ledere med personalansvar mer restriktive i synet på hvor stort ytringsrommet for arbeidstakerne bør være, viser Fafo-undersøkelsen gjort på oppdrag fra Stiftelsen Fritt Ord.

Blant ansatte i offentlig sektor er det om lag halvparten (48 prosent) som svarer at arbeidsavtalen begrenser muligheten til å snakke eller skrive offentlig om arbeidsplassen.

I en tilsvarende undersøkelse fra 2016 var tallet 33 prosent. I privat sektor svarer 38 prosent av de ansatte det samme.

I undersøkelsen uttrykker norske arbeidstakere det som beskrive som «stor grad av lojalitet til sin arbeidsgiver». Dette kan imidlertid også fortolkes som frykt for å «si noe arbeidsgiver ikke liker».

56 prosent er enige i påstanden «Lojalitet til virksomheten veier tyngre enn behovet for å ytre meg offentlig om forhold på arbeidsplassen min». 19 prosent er uenige i dette.

Mange vil savne at en slik undersøkelse også tar opp i hvilken grad arbeidstakere opplever at de både på jobb og privat har frihet til å uttale seg fritt om ulike samfunnsspørsmål politikk osv, uten at dette kan få konsekvenser i form av sanksjoner fra arbeidsgiver.

 

Bestill i dag:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!


Bestill også:
Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Ny bok fra Kjell Skartveit:

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.