De siste månedene har politiet i Stavanger henlagt flere grove voldsepisoder. Flere av sakene har blitt henlagt uten etterforskning til tross for at det var vitner til hendelsene. Men i helgen ble tre personer anmeldt for å ha vist fingeren til politiet.

Nå reagerer flere på det som beskrives som sløsing av ressurser.

– Å bruke verdifull arbeidskraft på folk som viser fingeren er sløsing med politiets ressurser, sier Kjartan Alexander Lunde, leder i Rogaland Venstre til Stavanger Aftenblad.

Jussprofessor Hans Fredrik Marthinussen ved UiB beskriver politiet som hårsåre.

– Det er ikke hensiktsmessig i det hele tatt. Slike hendelser skjer som oftest når folk er beruset på byen. Jeg forstår ikke hva politiet vil tjene på å anmelde dem, sier Marthinussen.

På Twitter-kontoen til politiet i Sør-Vest kunne man lese om anmeldelsene, her et eksempel:

Politiet i Oslo har i løpet av et drøyt år henlagt 55.448 saker

Feil bruk av ressurser

Selv om politiet etter straffelovens paragraf 156 har anledning til å anmelde folk på et slikt grunnlag, er det allikevel sterke reaksjoner på at slike småting prioriteres, når flere grove voldshendelser henlegges.

Lunde (V) mener det er ufattelig at politiet bruker ressurser på folk som viser fingeren, fremfor mer alvorlige voldssaker.

– Ytringsfriheten burde prioriteres i saker som ikke er til skade for noen. Selvfølgelig er det dumt å vise fingeren til politiet, men at det er spesielt at det skal medføre straffeforfølgelse, sier Lunde.

– Når politiet tidligere har sagt de har for lite ressurser, synes jeg de bør bruke dem på de sakene som faktisk berører folks hverdag.

Noen eksempler på samer Sør-Vest politidistrikt ikke har prioritert:

  • En 22-åring fikk knust fortennene i en alvorlig voldssak i Stavanger. Politiet henla saken til tross for at den mistenkte som kjent for politiet, som snakket kort med gjerningsmannen rett etter hendelsen. Men han ble aldri innkalt til et skikkelig avhør. Henleggelsen er nå omgjort av statsadvokaten.
  • 21. september 2019 ble Niklas Larsen uten forvarsel slått i hodet. Den nå 30 år gamle mannen er født med en øyesykdom. Volden førte til at han mistet synet på det øyet som fungerte best. Det ble opprettet sak, men voldshendelsen ble i realiteten aldri etterforsket. Larsen ble ikke engang innkalt til avhør. Dette til tross for at det er en navngitt mistenk i saken.
  • En voldtektssak på Sølyst lille julaften 2021 ble henlagt, fordi politiet ikke klarte å identifisere gjerningspersonen. – Burde absolutt vært mulig, sa kvinnens bistandsadvokat Elisabeth Fjeld, som mente politiet hadde gjort alt for lite for å identifisere voldtektsmannen.
  • En svindler, som hadde lurt til seg nesten 600.000 kroner ved å benytte seg av konas BankID og personalia, slapp straff på grunn av for lang behandlingstid. – Hva med ofrene, spør kvinnen som ble svindlet av sin daværende ektemann. Hun har fortsatt store økonomiske utfordringer.

I sommer var en lokal forretningsmann som vår familie har et forretningsmessig forhold til en tur i byen med kona. Mannen er en godt assimilert innvandrer, selvforsørgende og gift med en norsk kvinne. En ungdomsgjeng kom forbi ekteparet og skumpet borti kona. Da min bekjente konfronterte guttegjengen og ba de skjerpe seg, ble han angrepet og slått gjentatte ganger, og havnet på sykehus i flere dager.

Til tross for en mengde vitner som sa seg villig til å møte i retten, og til tross for at hovedmannen var identifisert og kjent for politiet, så ble saken nesten umiddelbart henlagt.

Man kan altså utføre grove voldshandlinger med masse vitner til stede. Man kan voldta uten at det ser ut til at politiet prioriterer saken. Og man kan dømmes for grovt bedrageri av sin egen kone, men allikevel slippe unna straff fordi politiet har brukt for lang tid på saksbehandlingen.

Men ikke vis fingeren til politiet i Stavanger eller Sandnes. Da kommer reaksjonen umiddelbart.

Politiet anmeldte tre personer for å vise fingeren: – Sløsing av ressurserVi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.