EU-kommisjonen klarer ikke å finne tekstmeldingene som ble utvekslet mellom Ursula von der Leyen og sjefen for legemiddelselskapet Pfizer.

Ifjor avslørte New York Times at von der Leyen og Pfizers Albert Bourla hadde samtalt og utvekslet tekstmeldinger i flere måneder for å få i havn en avtale om 1,8 milliarder doser av Pfizer-vaksinen.

På grunn av avtalens størrelse ba nettsidene netzpolitik og EUobserver om innsyn i tekstmeldingene. EU-kommisjonen avslo og dette er blitt kritisert av EU-ombudsmannen Emily O’Reilly som oppdaget at kommisjonen slett ikke hadde bedt presidentens kontor om å få tilgang til tekstmeldingene.

Nu har kommisjonen bedt von der Leyen om tekstmeldingene, men de er forduftet. Kommisjonen sier at den ikke klarer å finne meldingene og at denne typen «flyktig» kommunikasjon ikke faller inn under EUs åpenhetsregler.

– Kommisjonen kan bekrefte at søk etter relevante tekstmeldinger ikke har gitt resultater, skrev EUs åpenhetskommissær Vera Jourova til O’Reilly.

Kommisjonens svar blir av O’Reilly karakterisert som «problematisk»:

– Hvis tekstmeldinger angår EUs retningslinjer og beslutninger, bør de behandles som EU-dokumenter.

Kathleen Van Brempt, som leder EU-parlamentets covid 19-utvalg, anser kommisjonens svar som «uakseptabelt»:

– Den komplette mangelen på åpenhet er til fordel for industrien, ikke borgerne, twitret hun.

Det er ikke bare EU som har vansker med åpenhet om korona-håndteringen:

Portugal: Staten stopper brysomme medier

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.