EUs ombudsmann, Emily O’Reilly, har bedt EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen om å gi en journalist tilgang til tekstmeldinger hun utvekslet med Pfizer-sjefen Albert Bourla i 2020.

Tidligere har EU-kommisjonen nektet å oppgi en rekke detaljer om sine vaksineinnkjøpsavtaler. Pfizer-Biontech har stått for mer enn halvparten av de 4,2 milliarder dosene EU har kjøpt inn for å bekjempe koronaviruset.

I april 2021 avslørte New York Times at von der Leyen og Bourla hadde hatt telefonsamtaler og utvekslet tekstmeldinger om vaksineinnkjøp.

Sådde tvil om hvorvidt tekstmeldingene eksisterte
Teknologijournalisten Alex Fanta i tyskspråklige Netzpolitik ba deretter om innsyn i tekstmeldingene, noe kommisjonen ikke innvilget, skriver ombudsmannen i sin uttalelse. De har også sådd tvil om hvorvidt slike tekstmeldinger eksisterte.

– Kommisjonens manglende åpenhet er slående. Det er helt utrolig at det fortsatt er en sak i 2022, sier Fanta til NTB.

Spørsmålet om hvorvidt tekstmeldinger er noe regjeringsmedlemmer må gi innsyn i, har også vært høyaktuelt i forbindelse med det politiske etterspillet etter den massive minkavlivingen i Danmark i november-desember 2020. Den såkalte Minkkommisjonen har krevd å se tekstmeldinger fra statsminister Mette Frederiksen og hennes kolleger.

Vurderer å gå til retten
Ombudsmannen mener på sin side at kommisjonen ikke gjorde en stor nok innsats for å få tak i tekstmeldingene.

– Når det dreier seg om retten til innsyn i EU-dokumenter, dreier det seg om innholdet, ikke formatet. Om tekstmeldinger dreier seg om EUs politikk og avgjørelser, bør de behandles som EU-dokumenter. EUs administrasjon må oppdatere sine retningslinjer for å gjenspeile dette, sier O’Reilly.

– Kommisjonen bør umiddelbart forandre sitt syn, ikke bare i denne saken, men i alle saker som dreier seg om tekstmeldinger. Jeg vurderer seriøst å gå til sak i EU-retten for å presse fram handling fra kommisjonen, sier Fanta.

Kjøp «Den ulykkelige identiteten» av Alain Finkielkraut fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.