– Qatargate er en gavepakke til alle som ønsker å skade eller snakke nedsettende om hele den europeiske union, skriver EUs ombudsmann Emily O’Reilly i et brev til Ursula von der Leyen mandag.

EU-kommisjonens president blir bedt om å forklare seg om hvordan det kunne ha seg hennes underordnede i EU-kommisjonen har reist gratis med Qatar Airways, samtidig som EU-kommisjonen forhandlet om markedsadgang for flyselskapet.

O’Reilly ber samtidig om å få utlevert alle bilag på kommisjons-medlemmers reisekostnader, betalt av tredjepart siden 2021.

Kravet kommer etter at Politico i forrige uke avslørte at direktøren for EU-kommisjonens kontor for transport og mobilitet, esteren Henrik Hololei, hadde hatt ni gratisturer med Qatar Airways til Doha mellom 2015 og 2021. Flere av disse turene fant sted mens det pågikk forhandlinger om flyselskapets markedsadgang med EU-kommisjonen.

Henrik Hololei, the director general of the Commission’s transport department, flew business class for free on Qatar Airways nine times between 2015 and 2021, according to details obtained by POLITICO through freedom of information requests. Six of the free flights occurred while the market access agreement was being put together, and four of these were paid for by the government of Qatar or a group with links to Qatar. (Politico)

Kommisjonens initielle svar var ikke akkurat egnet til å øke dens troverdighet.

The Commission insists Hololei’s nine free business-class flights “were authorized and conducted in accordance with the applicable rules.” The Commission also insists there was no conflict of interest, as Hololei was not negotiating the aviation deal.

Kommisjonen insisterer på at Hololeis ni gratis flyreiser i businessklasse «var autorisert og utført i samsvar med gjeldende regler». Kommisjonen insisterer også på at det ikke var noen interessekonflikt, ettersom Hololei ikke forhandlet om luftfartsavtalen. (Politico)

Oh really?

Dette fikk den tidligere irske journalisten Emily O’Reilly (65) å tenne. Helt siden 2013 har hun vært EUs ombudsmann. Sist sommer gjorde hun seg bemerket, også i Document, da hun etterlyste tekstmeldingene mellom Ursula von der Leyen og Pfizer-sjef Albert Bourla. I mandagens brev starter hun med å poengtere hvordan Qatargate er en gavepakke til alle som ønsker å skade eller snakke nedsettende om hele den europeiske union:

In the context of the ongoing corruption scandal involving current and former MEPs and non-EU countries, the role of third parties and how they seek to influence EU public officials, as you are aware, has come under renewed scrutiny.

I have already noted, in correspondence with the European Parliament (EP), that a scandal such as this is a gift to those who would wish to damage or disparage the entire EU. I will be following up with the EP on relevant administrative matters.

Fredag ble det klart at de to som utløste skandalen, begge sosialdemokrater og visepresidenter i EU-parlamentet, fikk forlenget varetekt, med henholdsvis en og to måneder.

European Parliament members Eva Kaili and Marc Tarabella will remain in jail after losing their appeals to be released while authorities continue a sprawling corruption probe.

Both lawmakers were trying to overturn an earlier confirmation of their detention by the case’s investigative judge, but the Brussels Court of Appeal ruled against their request on Friday, according to a press release. Kaili will now spend at least two more months in jail, while Tarabella’s detention will be prolonged by at least one month.

Europa-parlamentsmedlemmene Eva Kaili og Marc Tarabella vil forbli i fengsel etter å ha tapt ankene om å bli løslatt mens myndighetene fortsetter en omfattende etterforskning av korrupsjon.

Begge lovgiverne prøvde å omstøte en tidligere bekreftelse av deres varetektsfengsling av sakens etterforsknings-dommer, men lagmannsretten i Brussel avslo fredag deres anke, ifølge en pressemelding. Kaili vil nå tilbringe minst to måneder til i fengsel, mens Tarabellas varetekt vil bli forlenget med minst én måned. (Politico)

Top EU official flew free with Qatar while Brussels drafted Doha air deal (Politico)

Driving the Day: EU watchdog investigates sponsored Commission travel (Brussels Playbook – Politico)

Qatargate: MEPs Eva Kaili, Marc Tarabella to stay in jail longer (Politico)

EU watchdog: Commission’s lack of will to find texts with Pfizer boss is a wake-up call (Euractiv)

Les også:

Opptil hundre medlemmer av Europa­parlamentet kan være involvert i korrupsjonen

EU: Tekstmeldinger om Pfizer-vaksiner «forsvunnet»

Kjøp bøker fra Document!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.