Antall henrettelser er gått til himmels etter at den håndfaste og usentimentale Ebrahim Raisi ble valgt til president i juni ifjor.

Henrettelsene økte med 25 prosent i 2021, ifølge en rapport fra norske «Iran Human Rights» og franske «Together Against the Death Penalty». 

Henrettelsestakten har økt med tidligere statsadvokat Ebrahim Raisi som president. Minst 333 mennesker ble henrettet i 2021, en økning på 25 prosent sammenlignet med 267 i 2020. Minst 17 kvinner ble hengt. Tallene er basert på offisielle medier, men også kilder i Iran.

Tre barneforbrytere – personer dømt for forbrytelser begått da de var under 18 år – skal være henrettet i 2021.

Det var også en økning i henrettelser av mennesker fra minoritetsgrupper. Over 50 kurdere og minst 40 baluch skal være hengt. Baluch er et folkeslag som i hovedsak lever i regionen Balochistan. De utgjør omkring to prosent av Irans befolkning.

126 ble henrettet for narkotikarelaterte anklager. Det er fem ganger mer enn i 2020 da «beskjedne» 25 ble hengt av den grunn. Dette er en reversering av en nedadgående trend fra 2017 da internasjonalt press fikk Iran til å lette på narkotikalovgivningen.

Mindre enn tyve prosent av henrettelsene ble offisielt annonsert. Ingen henrettelser for narkotikarelaterte lovbrudd ble annonsert.

– At Ebrahim Raisi er valgt til president istedenfor å bli tiltalt for forbrytelser mot menneskeheten – drap, forsvinninger og tortur – er en dyster påminnelse om straffrihet i Iran, uttalte Amnesty etter presidentvalget ifjor.

Raisi var medlem av «dødskommisjonen» som sto bak forsvinninger og hemmelige avlivninger av tusenvis av opposisjonelle i 1988.

Raisi nekter for å ha noe med henrettelsene å gjøre, men han har tidligere hyllet Ayatollah Ruhollah Khomeini for å ha sagt at «Iran må fortsette renselsen».

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.