Vokterrådet som godkjenner kandidater til presidentvalget, har kun sluppet gjennom hardlinere. Bare syv av 590 som registrerte seg, slapp gjennom nåløyet, skriver NTB-AFP som opprettholder skillet konservative og moderate. Begrepene gir ikke mening i Iran.

Den tidligere presidenten i landets nasjonalforsamling, Ali Larijani, og Irans nåværende visepresident Eshaq Jahangiri, er ikke godkjent som kandidater, melder iranske medier.

Men:

Tidligere president Mahmoud Ahmadinejad nektes også ifølge Fars å stille som kandidat i presidentvalget 18. juni.

Med så stram siling er det Vokterrådet som bestemmer neste president: Det blir sannsynligvis «bloddommeren» Ebrahim Raisi, som deltok i likvideringene av minst 5.000 mennesker i 1988.

Etter sigende skal Den øverste leder, Ali Khamenei, ønske seg Raisi som etterfølger.

Foruten Raisi er Mohsen Rezai, Saeed Jalili, Amirhossein Ghazizadeh-Hashemi, Abdolnasser Hemmati, Mohsen Mehralizadeh og Alireza Zakani godkjent, ifølge det statlige nyhetsbyrået Irna.

Jalili var tidligere med i Irans delegasjon i atomforhandlingene og Rezai var i mange år øverstkommanderende for Revolusjonsgarden.

Vokterrådet handler ikke på tvers av Khamenei. Det er den øverste leder som ønsker hardlinere på alle poster. Utenriksminister Javad Zafari klaget over at han ikke fikk bestemme utenrikspolitikken. Likevel tror Biden han skal kunne gjenopplive atomavtalen.


Kjøp Thomas Knarviks bøker her! In His Name har ikke tidligere vært i salg i Norge. Vi har et lite og eksklusivt restopplag. Benytt sjansen!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.