NTB

Irans øverste leder ayatolla Ali Khamenei har fredag avlagt stemme i det iranske presidentvalget. Tre kandidater står igjen.

Han oppfordret innbyggerne til å delta aktivt i valget for å «vise fram riktigheten og ærligheten i systemet til den islamske republikken».

Ayatollaen stemte i en høysikkerhetssone i sentrum av hovedstaden Teheran før han uttalte seg til journalister. Rundt 61 millioner iranere har rett til å stemme over hvem som skal bli etterfølgeren til Ebrahim Raisi, som mistet livet i en helikopterstyrt i mai.

Av 80 som ønsket å stille som presidentkandidater, ble til slutt seks godkjent av landets vokterråd. Flere trakk seg dagen før valget, og igjen står tre kandidater.

To av dem regnes som konservative hardlinere som er lojale til Khamenei. De er tidligere atomforhandler Saeed Jalili og parlamentsleder Mohammed Bagher Qalibaf. Tredjemann, tidligere helseminister Massoud Pezeshkian, tar til orde for reformer.

(©NTB)

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.