Nobelkomiteen ga fredsprisen til Shirin Ebadi. Nå som de demokratiske kreftene i Iran slåss for livet er vi mer opptatt av mullah Krekar. Så langt strekker solidariteten seg. Når den begynner å bli vanskelig og det røyner på, ser vi en annen vei. Vi skal helst komme ridende inn som en hvit ridder og skape fred. Da liker vi oss.

Rundt 100 iranske parlamentarikere gjorde noe helt uhørt igår: De offentliggjorde et brev til Irans øverste leder, (skjønt det er et tamt uttrykk: Führer ville vært mer dekkende) der de kritiserte ham for å svikte de demokratiske institusjonene. De sa de tvilte på hans ord. Ayatollah Khamenei har sagt han har forsøkt å overtale Vokterrrådet til å se på nulllingen av kandidater til valget 20. februar. Men parlamentarikerne sier de tror han har sagt det motsatte bak lukkede dører. Det rimer også med at Khamenei blankt har avvist henstillinger om at valget må utsettes fordi oppslutningen kan bli så lav at valget ikke blir representativt. Slik det skjedde under lokalvalget for et år siden, der oppslutningen i de store byene var nede i 20 prosent.

Shirin Ebadi er en modig kvinne. Idag sier hun at hun ikke kommer til å stemme:

I cannot tell people to vote or not to vote, but I will not vote because I do not know any of the candidates who have been allowed to run,» said Ms. Ebadi, a human rights lawyer. «I would have voted if I knew and trusted the candidates.»

Iran er et nøkkelland I Midtøsten, regionen vi hevder vi er så opptatt av. En fredspris forplikter. Men se hvor mye spalteplass avisene gir utviklingen der, nå som de reaksjonære mullahene er i ferd med å gjennomføre et legalt kupp.

Vi er bare opptatt av Irak i den grad det kan tjene til å hetse okkupasjonsmakten. I konflikten Israel/palestinerne har vi svaret.

Mullah Krekar går ut fengselsporten som en fri mann, mens Shirin Ebadi gjør tappert motstand. Hvilken side er vi egentlig på?

Nobel Laureate in Iran Joins Boycott of Elections

Les også

-
-
-
-
-

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂