Fredsprisvinner Shirin Ebadi anklages av påtalemyndigheten i Iran for å stå bak sultestreiken til den kjente dissidenten Akbar Ganji, som er nær døden på et sykehus i Teheran.

Den stedfortredende riksadvokaten sa Ebadi dessuten hadde mistenkelige kontakter blant utlendinger. Avisen Kayhan, som er kjent for å stå riksadvokat Saed Mortazevi nær, fremsatte gjentatte ganger lignende anklager mot Ebadi.

-Når det kan rettes slike trusler mot Ebadi med hennes internasjonale status. Hvem kan føle seg trygg i Iran, sier Hadi Ghaemi, som følger Iran for Human Rights Watch.

Ebadi deltar i Senter for forsvar av menneskerettigheter i Teheran. Ebadi forsvarer Akbar Ganji, og den canadisk-iranske fotografen Zahra Kazemi, som ble drept av sikkerhetsmyndighetene i juli 2003. Medforsvarer er Abdolfattah Soltani, som ble arrestert inne i Advokatforeningens hus i Teheran lørdag. Anklagen lød på at han hadde røpet statshemmeligheter i forbindelse med rettssaken mot ti personer tiltalt for atomspionasje. Men Soltani har ikke tilgang til sakens dokumenter. Han sitter nå i det beryktede Evin-fengslet, men er ikke siktet.

Human Rights Watch mener den virkelige grunnen til arrestasjonen er at Kazemis død var oppe for en ankedomstol 25. juli, og her fastholdt Soltani at Kazemi var i myndighetenes varetekt da hun ble drept, og at myndighetene forsøker å skjule sakens realiteter.

Det er ikke første gang at myndighetene svarer med å arrestere advokatene i saker de misliker. Det samme skjedde med Nasser Zarafshan i 2002, som forsvarte de etterlatte til intellektuelle og forfattere som var blitt drept av regimet.

Human Rights Watch mener utviklingen er illevarslende.

«Soltani’s arrest is an ominous sign for human rights in Iran as the new president Mahmoud Ahmadinejad prepares to take office,» said Hadi Ghaemi, Iran researcher for Human Rights Watch.

Ebadi har sagt at Fredsprisen har gitt henne internasjonal status, men den har ikke endret en tøddel på hennes status innad.

Iran: Harassment of Rights Defenders Escalates

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂