ramin_jahanbegloo.jpg

Det er et nytt navn for de flest av oss: Ramin Jahanbegloo, men når man leser om ham forstår man fort at dette er en av Irans ledende intellektuelle. Utdannet ved Sorbonne og Harvard, forfatter av et 20-talls bøker, blant dem studier av Mahatma Gandhi. Rahanbegloo var ikke politisk engasjert, men forsøkte å bygge broer mellom Iran og omverdenen. Han leder for Contemporary Studies at the Cultural Research Bureau, en privat institusjon i Teheran. Med sin internasjonale status kunne han lett ha fått jobb i utlandet, men han valgte å bli. Jahanbegloo elsket Iran, sier alle som kjenner ham, og det er mange. Reaksjonen på hans arrestasjon kommer fra hele verden.

Liberal MP Michael Ignatieff (Etobicoke-Lakeshore), a friend of Jahanbegeloo, stressed he must not be seen as a dissident.

«Ramin went back to Iran because he loves his country», he told the Star. «He can’t be construed as an enemy of the regime, or in the service of a foreign country. … It’s a million miles from the truth».

He said Jahanbegeloo works for a non-governmental organization that specializes in promoting dialogue between Persian and non-Persian culture.

Maryam Aghvami, a Toronto friend, stressed that Jahanbegeloo was not a partisan person. «He wasn’t political at all»,she said. «He wasn’t affiliated with any group or party. He was into … very civil and non-violent ways to democracy for Iran. He loves Iran».

Jahanbegloo ble arrestert på Teheran flyplass da han vendte tilbake fra et to ukers opphold i India. Ingen hørte noe. Det var først da han ikke dukket opp på et seminar i Belgia en uke senere, at venner slo alarm. Mandag bekreftet regimet at professoren var arrestert, på grunn av «kontakter med utenlandske krefter». Det lyder akkurat som under Stalin, og sier mye om situasjonen i dagens Iran.

Mest alarmerende var samtidig opplysningen om at han er overført fra Evin-fengslet til et fengselssykehus. Jahanbegeloo har dobbelt statsborgerskap: iransk og canadisk. Men det har tidligere ikke hindret regimet i å slå folk ihjel. Den iransk-canadiske fotografen Zahra Kazemi kom på besøk i juli 2003, etter mange års fravær. Det hindret ikke regimet i å arrestere henne, torturere henne så hun døde av skadene.

Human Rights Watch er også bekymret for Jahanbegeloos skjebne:

«The arbitrary arrest of Ramin Jahanbegloo shows the perilous state of academic freedom and free speech in Iran today,» said Joe Stork, deputy Middle East director at Human Rights Watch. «This prominent scholar should be celebrated for his academic achievements, not interrogated in one of Iran’s most infamous prisons.»
..
«Iran’s Judiciary is notorious for coercing confessions by means of torture and ill-treatment», Stork said. «We hold the Iranian government entirely responsible for Jahanbegloo’s well-being», he added.

Myndighetene har nettopp sluppet ut en annen prominent intellektuell, Akbar Ganji. Det var under en pristildeling for ham, at nyheten om Jahanbegeloos arrest spredte seg. Ganji ba journalistene om å være modige. Selv strøk han nesten med i fengsel.

Det kan virke som om Ahmadinejads regime frykter alle som kan utgjøre en moralsk «trussel», som i kraft av sin integritet kan utgjøre en motpol. Derfor arresterer de også helt upolitiske professorer.

IRAN CONFIRMS THE ARREST OF PROMINENT IRANIAN-CANADIAN INTELLECTUAL