Saken om den iransk-canadiske fotografen Zahra Kazemi (54) som ble slått ihjel i iransk fangenskap fordi hun fotograferte pårørende utenfor det beryktede Evin-fengslet, er blitt en brekkstang for reformkreftene.

Shirin Ebadi har påtatt seg å være advokat for Kazemi-familien.

Det har skjedd før at spesielle saker er blitt et brennpunkt for politisk strid, med konsekvenser langt utover det saken skulle tilsi i utgangspunktet.

Hadde det vært en innfødt iraner hadde ingenting skjedd, sier ingen ringere enn presidentens bror, Mohammad Reza Khatamai, visepresident i nasjonalforsamlingen.
Myndighetene forsøkte i utgangspunktet å bortforklare det hele med at Zahra Kazemi døde av slag. Men Kazemi hadde canadisk pass. Hun hadde pårørende og et annet hjemland som laget bråk. Dermed grep reformistene sjansen og satte i verk to granskninger: Først president Khatami, og dernest nasjonalforsamlingen.

De fant raskt ut at Kazemi døde av vold. Rettsmedisinere kunne fastslå at hun døde av vold mot hodet. Trolig ble hun sparket i bakhodet, og 12-24 timer senere begynte hun å blø fra nesen og falt i koma for aldri å våkne.

Kazemi var flere ganger i varetekt hos Teherans fremste anklager, Said Mortazavi. Det var han som ga ordre om at dødsfallet skulle dysses ned. Spørsmålet var om noen av de offisielle komiteene ville våge å navngi ham. Nasjonalforsamlingens granskingsrapport gjorde det.

Saken er blitt så stor at den også kan ha hatt betydning for forsøket på å utestenge reformistene fra det kommende valget.

Det er Washington Post som har storyen:Iran’s Reformers Find Leverage in Murder Probe