Kommentar

Det skjer igjen og igjen: Myndighetene i land som Tyrkia, Pakistan, Iran har overhodet ingen respekt for at en utvandret har skaffet seg nytt statsborgerskap. Kommer han hjem er han rettsløs.

Det vakte oppsikt da den canadisk-iranske fotografen Zahra Kazemi ble drept i iransk fangenskap i juni. Man vil gjerne tro det var et utslag av individuelt overtramp. Men allerede neste måned var det et nytt tilfelle. Familien i USA turde bare ikke fortelle om det til noen. De var blitt truet til taushet.

Saken gjelder den 37 år gamle professoren Dariush Zahedi, som ble arrestert av Sikkerhetsministeriet i juli, under et besøk i hjemlandet. Zahedi er amerikansk statsborger og underviser i statsvitenskap ved University of California at Berkeley. Ingen hvemsomhelst altså. Det var heller ikke canadiske Zahra Kazemi. Likevel ble hun drept. Kanskje det ikke var tilfeldig?

Jeg spurte iransk-tyske Siba Shakib da hun var her for å promotere boken om afghanske kvinner. -Er dette isolerte hendelser? Hun sa: -Nei, dette kommer helt fra toppen. Jeg hadde nettopp uttrykt ønske om å besøke Iran, og sagt jeg gjerne ville bo hos private. Hun reagerte med én gang: -Hvorfor skulle du sette dem i fare? Det er de som vil få problemene. Hvis du er uheldig og roter i ting du ikke har noe med, er heller ikke du beskyttet.

Iran er altså et farlig land. En politistat. Hvor deler av de offisielle myndighetene ikke har noe å si. Det var først da professor Zahedi ikke dukket opp til høstsemesteret og elevene slo alarm, at det kom fram at han satt arrestert i Teheran. Familien var truet til taushet. Da saken ble offentlig begynte hjulene å rulle. Det iranske utenriksdepartementet lovte for en uke siden at han skulle bli satt fri. Men ingenting skjedde. Kausjonen som ble satt, er visstnok så høy at familien ikke har noen mulighet til å betale.

Det sier mye om forholdene når leder for utenriks- og sikkerhetskomiteen i nasjonalforsamlingen, Mohsen Mirdamdi, uttrykker bekymring for Zahedis sikkerhet! Grunn: Det er samme statsadvokat som har hans sak, som behandlet den canadiske fotografens.

Mohsen Mirdamadi, chief of Parliament’s foreign affairs and national security council, said he was concerned for Mr. Zahedi’s safety. He cited the case of Zahra Kazemi, an Iranian-Canadian photographer who was arrested in June and killed by a blow to her head while in police custody.

Mr. Zahedi was arrested as part of a group, Mr. Mirdamai said. «After interrogating them, the Ministry of Intelligence concluded that espionage did not apply to them and demanded their release,» he said. «Others were released, but the public prosecutor’s office did not release Mr. Zahedi.»

Tehran’s public prosecutor, Saeed Mortazavi, was also responsible for the detention of Ms. Kazemi.

Mr. Mirdamai said there were fears that Mr. Zahedi would be subjected to long periods of solitary confinement and other pressures to force him into false confession.

Saken er betydningsfull nok til at FN har sendt en utsending til Teheran. Ambeyi Ligabo ankom tirsdag, men har ennå ikke fått besøke professor Zahedi.

Saker som denne avføder følgende kommentar i forhold til EU og Norges linje overfor Iran: Det er greit at man ønsker å støtte reformkreftene, men i det øyeblikk man underslår at de synes maktesløse, er man blitt redskap for diktaturet. Jfr. Jørgen Kosmos besøk. Dette i land hvor mullahenes lange arm neste drepte Nygaard. Denne innsikten har ikke sunket inn. Hvorfor? Det er spørsmålet vi alle bør stille oss.

Release of Berkeley Professor Is Delayed by Iran’s Judiciary