En iransk revolusjonsdomstol har innkalt fjorårets fredsprisvinner Shirin Ebadi til forhør.-I kallelsen sägs bara att jag måste inställa mig i domstol inom tre dagar för att avge förklaringar i vissa frågor och att jag kommer att arresteras om jag vägrar, skriver AFP/Dagen.se.

Sedan hon fick Nobelpriset har hon fortsatt med sina försök att påverka den djupt konservativa islamistiska rättsapparaten.
Framför allt har hon fört talan för anhöriga till Zahra Kazemi, en iransk-kanadensisk fotograf som mördades i fångenskap 2003.
Under rättegången förra året mot den person som officiellt sägs ha mördat Kazemi anklagade Ebadi rättsväsendet för att skydda en av sina egna och i stället ha ställt en syndabock inför rätta.
Ebadis juristgrupp, Kretsen för försvar av mänskliga rättigheter, försvarar också journalisten Akbar Ganji. Denne fängslades 2000 efter att ha anklagat höga regimfunktionärer för att ligga bakom en serie mord.
Ebadi har krävt frigivning av alla politiska fångar – en kategori som rättsväsendet hävdar inte existerar. Hon har vidare efterlyst en folkomröstning om Irans politiska framtid och lagt av sin huvudduk då hon är utomlands.

Dagen.se

The office of Shirin Ebadi in Teheran confirmed Thursday that the 2003 Nobel Peace Prize winner was summoned to the Revolutionary Court for the purpose of clarifying several matters».
Ebadi was threatened with an arrest warrant if she did not attend, so she decided to attend the court on Saturday, her office said without giving further details.
The Revolutionary Court is 2_kommentarly responsible for cases endangering national security.
A close friend of the Nobel laureate said on condition of anonymity that Ebadis warnings that she would take the case of murdered Iranian-Canadian photojournalist Zahra Kazemi to international courts if no just trial is held inside Iran has upset the judiciary and probably led to the summoning. (dpa)