Irans suverene leder i religion og politikk, storayatollah Ali Khamenei, kalt welayat al-faqih, har bekreftet at dødsdommen over Salman Rushdie står ved lag.

Det var i en preken til pilgrimer til Mekka at Khamenei fant på sin plass å minne om drapsordren.

Ayatollah Khamenei said in his message: «They talk about respect towards all religions, but they support such a mahdour al-damm mortad as Salman Rushdie.» In Sharia, or Islamic law, mortad is a reference to someone who has committed apostasy by leaving Islam while mahdour al-damm is a term applying to someone whose blood may be shed with impunity.

Hvis noen husker Zahid Mukhtars merkelige ord om at mannen som drepte Theo van Gogh ikke hadde «hjemmel» så er det dette det dreier seg om: Khamenei minner pilgrimene om at Rushdie kan drepes straffritt. Han ble lyst fredsløs av Khomeini i 1988.

Både det britiske utenriksdepartement og kommentatorer i Iran sa uttalelesen ikke representerer noe nytt. Dette er bare retorikk. Styresmaktene lovte ikke å effektuere dødsdommen da Storbritannia gjenopptok fulle diplomatiske forbindelser i 1998.

Er det bare retorikk? Myndighetene er ikke noe ensartet begrep i Iran. Hardliners har kontakt med og bruker mer eller mindre uavhengige grupper som står klar til å drepe Rushdie når han måtte vise seg.

En slik hardline-gruppe truet onsdag med å drepe journalistene som driver en iransk TV-stasjon fra britisk jord. Grunn: de spotter profeten og Koranen.

Mojtaba Bigdeli, the spokesman of Iran’s Hizbollah group, said the British government must ban the satellite channel run by Iranian exiles within 30 days or face the consequences.
«After one month, our commandos will carry out suicide attacks in London against the shameless presenter of the channel,» Bigdeli told Reuters by telephone.
He said his group was independent of Lebanon’s Hizbollah, which analysts say receives training and financing from Iran.
Farsi language Ma-TV presenter Manouchehr Fouladvand’s comments, mocking the Prophet Muhammad and Islam’s holy book the Koran, have spurred several hardline commentators in Iran to demand his death.
«He has crossed our red lines by insulting our prophet and Islamic values.

Bigdeli sa de har fått velsignelse fra høytstående mullaher til å drepe programverten:

Bigdeli said Hizbollah had the green light from some top clerics to kill the presenter. «This is Hizbollah’s view and we have discussed it with some clerics,» he said. «We are sure that they will approve it.»

Khameneis utfall mot Rushdie kom i forbindelse med en tirade mot «vestlige og sionistiske kapitalister». Det har skjedd en tilstramming i Iran de siste to år. Forholdene er blitt mye hardere for liberale stemmer. Nobelprisvinner Shirin Ebadi ble angrepet av såkalte «vigilante-aktivister» på et møte like etter at hun hadde fått Fredsprisen i 2003. Nylig ble hun igjen innkalt til en sikkerhetsdomstol.

Også i utenrikspolitikken har Iran skjepet tonen. Styret ser gjerne at valget i Irak finner sted 30. januar. Hvis det blir sabotert er det amerikanerne som står bak, hevder myndighetene i fullt alvor.

«It’s really hard to find common ground with a government that thinks Israel should be extinguished,» sa påtroppende utenriksminister Condoleezza Rice i Senats-høringen denne uken.

Tonen er aggressiv. Myndighetene sier de vil svare på alle angrep. Hvis Israel forsøker å slå ut Irans atomanlegg vil Iran svare med raketter mot Israel.

Analytikere påstår at atomprogrammet er populært blant brede lag.

Andre opplysninger går i en helt annen retning. Thomas L. Friedman siterte igår en student som sa iranerne er mot alt mullahene er for. Det vil si de er så pro-Bush som det går an å bli:

An Oxford student who had just returned from research in Iran told me that young Iranians were «loving anything their government hates,» such as Mr. Bush, «and hating anything their government loves.» Tehran is festooned in «Down With America» graffiti, the student said, but when he tried to take pictures of it, the Iranian students he was with urged him not to. They said it was just put there by their government and was not how most Iranians felt.

Iran, he said, is the ultimate «red state.» Go figure.

Ayatollah revives the death fatwa on Salman Rushdie