I januar var det 1,9 millioner skoleelever som kvalifiserte til gratis skolemåltider i England viser data fra Utdanningsdepartementet. Ifjor var tallet 1,74 millioner og i 2016 var tallet 1,14 millioner.

Det betyr at flere enn én av fem elever (22,5 %) over hele landet nå kan kreve gratis måltider, selv om tallet er langt høyere i enkelte områder.

Ett av elementene som kvalifiserer til gratis skolemat er at husholdningen tjener mindre enn 7 400 pund i året (rundt 90.000 kroner).

Men det er mange barn som ikke får det de har krav på. Child Poverty Action Group anslår at 800 000 barn som lever i fattigdom over hele England går glipp av gratis skolemåltider på grunn av restriktive kvalifikasjonskriterier.

Det er spesielt i byene og områder med høy andel av innvandrere som har høyest andel av barn som mottar gratis skolemat:

Islington 41,1 prosent

Manchester 40,8 prosent

Blackpool 40,4 prosent

Camden 39,2 prosent

Knowsley 39,2 prosent

Hackney 38,8 prosent

Newcastle upon Tyne 38,8 prosent

Tower Hamlets 38,8 prosent

Middlesbrough 38,2 prosent

Birmingham 37,3 prosent

Men nå kommer resten av landet etter. For med økte levekostnader og høy inflasjon kniper det i lommeboka for briter som har begynt å måtte velge mellom «heat or eat». I Wales har det blitt besluttet at alle barneskolebarn skal få gratis måltider på skolen. Innen 2024 skal de 272 000 grunnskolebarna få daglige måltider på skolen som følge av de økte levekostnadene. Programmet starter allerede denne høsten med 4- og 5-åringene.

Skoleuniformene skaper likhet blant elevene, men gratis skolemåltider har alltid skilt de fattigste barna fra resten. Nå skal alle behandles likt, til mange foreldres lettelse. Skjønt det betyr også at det brukes penger på barn som overhodet ikke trenger noen finansiell hjelp i form av gratis mat. For mange betyr dette også at skolen overtar enda mer av kontrollen over barna.

Det er vanskelig å se for seg at halal-mat ikke blir standard på en rekke skoler. Det er allerede 140 skoler som serverer halalkjøtt som standard, ifølge The Times. Elever med foreldre som ikke aksepterer halalkjøtt får tilbud om fisk eller vegetarmat. Leserkommentarer i The Times mener at det burde være omvendt.

Walesonline

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.