Kyr og sauer står for nesten halvparten av klimautslippene fra New Zealand. Derfor planlegger myndighetene å innføre en klimaskatt på utslippene fra landets kuer og sauer.

New Zealand er en øystat med rundt fem millioner innbyggere. Men i tillegg rommer landet ti millioner okser og kyr, samt 26 millioner sauer. Det er utslippene av metan fra disse dyrene som nå skal beskattes, skriver BBC.

Utslipp fra jordbruket har ikke tidligere blitt beskattet, noe som har ført til at myndighetene på New Zealand har fått skarp kritikk fra klimaaktivister. Nå føyer myndighetene seg for kritikerne.

– There is no question that we need to cut the amount of methane we are putting into the atmosphere, and an effective emissions pricing system for agriculture will play a key part in how we achieve that, sier klimaminister James Shaw.

Det foreslås nå at bøndene på New Zealand skal betale klimaskatt fra 2025. Enkelte bønder støtter forslaget, som blant annet Andrew Hoggard.

– We’ve been working with the government and other organisations on this for years to get an approach that won’t shut down farming in New Zealand, so we’ve signed off on a lot of stuff we’re happy with, sier Hoggard til BBC.

– But you know, like all of these types of agreements with many parties involved, there’s always going to be a couple of dead rats you have to swallow.

Med en truende matvarekrise i horisonten er det saktens ikke umulig at det kan bli aktuelt å bokstavelig talt svelge noen rotter, særlig hvis også kjøttproduksjonen reduseres som følge av økte klimaskatter.

Ifølge New Zealands miljødepartement skal inntektene fra denne skatten investeres i «forskning, utvikling og rådgivende tjenester for bøndene».

På fjorårets klimatoppmøte i Glasgow, COP26, ble USA og EU enige om å kutte utslippene av metangass med 30 prosent innen 2030. Over 100 land har signert initiativet. Blant disse finner vi også New Zealand, som ser ut til å bli det første landet i verden som innfører skatt på slike utslipp.

Bare noen timer igjen til lesermøte og boklansering!

Kjøp billetter her!

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.