Den irske regjeringen foreslår en stor reduksjon av antallet kyr for å oppfylle radikale klimamål. Regjeringen må sette av et budsjett på 600 millioner euro for å eliminere 65.000 kyr hvert år i tre år for å nå sine klimamål, ifølge interne rapporter sett av Irish Independent.

Avisen rapporterer at minst 10 prosent av buskapen i Irland vil måtte fjernes i de kommende årene for å overholde regjeringens ambisiøse planer om å oppnå netto null karbonutslipp seinest i 2050 og redusere utslippene med 51 prosent innen 2030.

En masseutrangering av 200.000 kyr i løpet av tre år kan være en måte å nå irske utslippsmål, ifølge orienteringsdokumentet fra landbruksdepartementet.

Planen ville se irske bønder kompensert for tapet av melkebesetningen sin. Bønder er imidlertid ikke overbevist om behovet for å ty til slike drastiske tiltak, og mener at andre forurensende industrier ikke er pålagt å lide samme skjebne.

Pat McCormack, presidenten for Irish Creamery Milk Suppliers Association, fortalte Newsweek at den irske flokken av melkekyr ikke er større enn den var ved århundreskiftet. «Besetningen vår er ikke større enn den var for 25–30 år siden. Kan det samme sies om transportindustrien, kan det samme sies om luftfartsindustrien?» På spørsmål om bøndene anser avliving av melkekyr som rimelig, svarte McCormack: «Hvis det finnes en ordning, må den være en frivillig».

Foreningens president forklarte at industrien er villig til å forplikte seg til den strategiske retningen til den irske regjeringen. Han hevdet imidlertid at andre midler bør utforskes, i stedet for kun å drepe storfe.

Planene har vært underveis lenge. Forslagene ble først skissert i 2021. En rapport på den tida antydet at opptil 1,3 millioner storfe måtte avlives for å redusere klimagassene i den irske landbrukssektoren til bærekraftige nivåer.

Et konsortium kalt Food Vision Dairy Group ble opprettet for å undersøke måter irske bønder i meierisektoren kan nå klimamålene på. Et forslag om en kompensasjonsbetaling på 5000 euro per ku ble vurdert.

Noen offentlige instanser vil ha enda mer ekstreme klimatiltak. En rapport fra det irske miljødirektoratet (EPA) publisert i februar i år krever et 30 prosent kutt i de anslåtte 7,4 millioner storfe som finnes Irland.

Britiske forskere studerer sauepromp for å skape klimanøytrale sauer

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Bestill også:

Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.