Regjeringen Norge vil be om unntak fra EU-kravet om 28 dagers holdbarhetstid på egg. Reaksjonene på EU-direktivet har vært sterke, og landbruksminister Sandra Borch kaller EUs krav for uhørt, og regjeringen vil nå samarbeide med de andre nordiske landene for å få fritak.

– Europakommisjonen har så langt ikke tatt til følge innspillene fra Norge og de andre nordiske landene, men har valgt å opprettholde sitt forslag av hensyn til salmonellasituasjonen i Europa for øvrig og et sterkt ønske om å ha et likt regelverk i EU, sier Borch, til NRK.

Bakgrunnen for det nye EU-direktivet er at deler av Europa sliter med salmonellasmitte, men til tross for at Norge har fått invilget garanti for salmonella-frie egg, vil EU-kommisjonen likevel at Norge skal innordne seg EU-direktivet, som har høringsfrist 31. mai.

– For øyeblikket arbeider vi med å vurdere hvordan vi best mulig kan fremme norske synspunkter i forbindelse med den offentlige høringen, eventuelt i samarbeid med de andre nordiske landene, sier statssekretær Ole Henrik Bjørkholt i Helse- og omsorgsdepartementet til Bondebladet.

I Bondebladet kan vi også lese at det er overproduskjon av norske egg.

Skjermdump: Bondebladet 19.5.22

Eggproduksjonen i Norge kan bli sentralisert: – Det skremmer meg veldig (NRK)

Vurderer egg-mulighetene våre i EU (Bondebladet – bak mur)

Les også: 

NHO går solnedgangen i møte

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.