Mens Senterpartiet avviser EUs fjerde energimarkedspakke fullstendig, vil statsministeren foreløpig ikke avvise den. Han lover behandling «uten forsinkelser».

Dette melder NTB.

– I den pakken skal vi gå gjennom de forskjellige tiltakene: det som er EØS-relevant, det som er riktig for Norge å gjøre. Et spørsmål som er kommet opp, er om det er forslag her som handler om myndighetsoverføring fra Norge. Tjener det våre interesser?, sa statsminister Jonas Gahr Støre i Stortinget onsdag.

Venstre-leder Guri Melby ba om en garanti for at EUs fjerde energimarkedspakke blir innført i Norge, fordi klima.

– Gjennomføringen av ren energi-pakken er avgjørende for å nå Norges klimamål, og for å sikre forutsigbare og stabile rammevilkår for norsk næringsliv, sa Melby.

Men Støre kunne ikke gi noen garanti, bortsett fra at han ville sørge for å følge opp EØS-avtalen, og samarbeide med andre land for å nå klimamålene.

Senterpartiet har gitt klar beskjed om at de ikke ønsker at Norge skal bli en del av denne fjerde energipakken til EU, som ble vedtatt av EU i 2018-19.

Melby er bekymret for tidsbruken og viser til at Norge brukte ti år på å innføre den tredje energimarkedspakken.

– Det er viktig med en rask implementering av den nye pakken for å sikre like rammevilkår i hele det nordiske markedet, sier hun.

Statsministeren fokuserer på at Norge har inngått en «grønn allianse» med EU, som andre land etter Japan.

– Det er et omfattende samarbeid som jeg vil vektlegge, fordi det gir muligheten til å gå videre på så mange delområder. EU-direktivene er viktige, men dette er altså en avtale av politisk vilje mellom to parter som åpner muligheten for å virkelig gå langt langs den veien.

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok eller som e-bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.