Katalin Novak innsettes som Ungarns president under en seremoni på Kossuth-plassen utenfor parlamentet i Budapest den 14. mai 2022. Foto: Noemi Bruzak / MTI via AP / NTB.

Ungarn fordømmer Putins aggresjon og invasjon av en suveren stat, sa Ungarns nye president Katalin Novak i sin tale etter innsettelsen i embedet lørdag.

Vi avviser permanent ethvert forsøk på å gjenopprette Sovjetunionen, la hun til ifølge Reuters.

She said the war in Ukraine was also «fought against us peace-loving Hungarians», adding that Hungary demanded that war crimes be investigated and punished.

Den nye presidenten opplyste at det første utenlandsbesøket hennes går til Polen, hvilket må anses som et forsøk på å forbedre relasjonen til Polen, som har blitt dårligere med Ukraina-krigen.

«On Tuesday, 17 May, I am travelling to Warsaw to meet the President of the Polish people. Mr. President, dear Andrzej (Duda), I thank you for the opportunity to talk as befits friends!,» Novak said in her inauguration speech.

Novak er på Ungarns vegne klar i sin stillingtagen mot Russlands invasjon, og tar klarere avstand til Putin enn statsminister Viktor Orbán har gjort. Men den nyutnevnte presidenten holder fast ved at Ungarn hverken vil levere våpen til Ukraina eller boikotte russisk energi.

Ungarn er rede til forsakelser og vil ikke være til hinder for sine allierte, men landet vil ikke ta beslutninger som påfører ungarerne større forsakelser enn russerne, sa Novak ifølge Il Fatto Quotidiano. Uttalelsen tolkes som at en boikott kan iverksettes hvis Ungarn får hjelp til å sikre sin energiforsyning på andre måter.

Katalin Novak, som er Ungarns første kvinnelige president, er medlem av regjeringspartiet Fidesz, og var familieminister i Orbáns forrige regjering, der hun administrerte en politikk som tok sikte på å tilgodese barnefamilier mer økonomisk.

I Ungarn har presidenten normalt mest en seremoniell rolle, men spiller likevel en viktig konstitusjonell rolle i forbindelse med maktskifter, og er dessuten sjef for landets væpnede styrker.

 

Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok her!

 

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.